Laktoosi-intoleranssi ei ole maitoallergiaa, jossa oireita aiheuttavat maidon valkuaiset. Oireet syntyvät maitosokerista.
Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruuansulatusentsyymi. Vain pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolensisällön mukana eteenpäin.
Osalla ihmisiä laktaasin puutteeseen ei liity mitään vaivoja. Silloin tilaa kutsutaan nimellä hypolaktasia, suomeksi "suolilaktaasin niukkuus".
Laktoosi-intoleranssi voi ilmetä lapsilla aikaisintaan kouluiästä lähtien. Usein tila kuitenkin todetaan vasta aikuisiällä.
Erittäin harvinainen poikkeus on syntymästä lähtien ilmenevä laktaasi-entsyymin puutos, joka löytyy Suomessa keskimäärin yhdellä vastasyntyneellä vuodessa.
Laktoosi-intoleranssin oireet
Maitotuotteiden jälkeen vatsaa turvottelee ja on ilmavaivoja. Usein esiintyy löysiä ulosteita ja epämääräisiä vatsakipuja. Oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen.
Oireet johtuvat siitä, että maitosokeri kulkee ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen. Tällöin syntyy kaasua ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy.
Herkkyys oireille on yksilöllistä ja lisäksi riippuu luonnollisesti siitä, paljonko maitotuotteita käyttää.
Monet, joilta puuttuu laktaasi-entsyymi, ovat täysin oireettomia, vaikka käyttävät maitoa.
Useimmat sietävät pieniä tai kohtuullisia maitosokerin määriä. Erilaisten testien perusteella useimmat voivat käyttää noin maitolasillista vastaavan määrän laktoosia eli 10 grammaa maitosokeria päivässä ilman vaivoja. Annos joka aiheuttaa suurimmalle osalle oireita, vastaa noin kahta maitolasia eli 20 grammaa maitosokeria päivässä. Joillakin henkilöillä pienetkin maitosokerimäärät aiheuttavat vaivoja.
Lähde: www.terveyskirjasto.fi
|