Keliakia ei ole allergiaa. Se on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Osalla potilaista on myös iho-oireita.

Väestötutkimuksissa keliakiaa on todettu noin 2 prosentilla suomalaisista. Ihokeliakian yleisyys on noin kuudesosa suolen keliakian yleisyydestä.

Suolen keliakiaa sairastavista kaksi kolmasosaa on naisia. Ihokeliakiaa on yhtä paljon miehillä ja naisilla. Keliakia ilmenee usein perheittäin. Jos jollakulla perheessä on keliakia, muilla perheenjäsenillä keliakian mahdollisuus on yksi kymmenestä.

 

Gluteeniherkkyys ilman keliakiaa tai vilja-allergiaa

Viime aikoina on havaittu, että jotkut ihmiset saavat oireita gluteenista, vaikka heillä ei ole todettu keliakiaa tai vilja-allergiaa. Koska ilmiön toteamiseksi ei ole olemassa mitään luotettavaa testiä, ilmiön yleisyyttä ei tunneta. Arvioina on esitetty, että tällaisia gluteeniherkkiä on väestössä 0,5-6 sataa henkilöä kohden.

Gluteenittoman ruokavalion terveysvaikutuksista puhutaan paljon. Asiantuntijoiden varoittavat liian herkästi siirtymästä gluteenittomaan dieettiin, koska se usein muuttuu muuten epäterveellisempään suuntaan. Gluteenitonta dieettiä noudattavilla on todettu kuidun ja mineraalien saannin vähentyneen ja sokerin käytön lisääntyneen.

 

Lähde: www.terveyskirjasto.fi