Kissan, koiran ja hevosen hilse, sylki ja muut eritteet sisältävät allergeeneja, jotka aiheuttavat herkistyneille tavallisimmin nenä- ja silmäoireita, mutta myös astmaa ja atooppisen ihottuman pahenemista.


Taustaa

Allergeenitonta lemmikkieläinrotua ei ole, koska kaikista irtoaa hilsettä ja eritteitä. Eläinten karvat eivät juuri sisällä allergeeneja. Pieneläimet (marsu, hamsteri, kani, rotta, hiiri) allergisoivat jopa nopeammin ja voimakkaammin kuin kissa ja koira.

Häkkilinnut allergisoivat harvoin. On kuitenkin tärkeää pitää häkki puhtaana eritteistä, sillä kuivuessaan ne joutuvat hengitysilmaan.

 

Oireet ja diagnoosi

Allergiset nuha- ja silmäoireet alkavat tavallisesti imeväisiän jälkeen leikki-iässä. Joka kymmenes koululainen saa allergisia nuhaoireita eläinkontakteissa.

Jos astmaa sairastava on herkistynyt eläimille, altistuminen voi lisätä astmaoireita. Allergiatesteillä (ihopistokoe tai verikokeet) voidaan selvittää oireiden aiheuttajaa.  Allergiatesteillä ei voi kuitenkaan ennustaa, aiheuttaako perheeseen suunnitteilla oleva lemmikkieläin allergiaoireita lapselle.

Syksyllä koulun ja päiväkodin alku voi lisätä eläinallergisen oireita, koska oppilaiden vaatteissa kulkeutuu eläinpölyä.

 

Hoito

Voimakkaita oireita saavan eläinallergisen astmaatikon kannattaa välttää eläinkontakteja ja kotieläimiä.

Eläimille herkistyneellä lapsella on suurentunut riski allergian puhkeamiseen tai allergiaoireiden pahenemiseen lisääntyneen altistuksen vuoksi. Esimerkiksi koira-allergia kehittyy herkemmin sellaiselle lapselle, joka on herkistynyt tai allerginen kissalle kuin ei-allergiselle lapselle.

Lemmikin hankinnassa tulisi noudattaa suurta harkintaa, koska huonoin vaihtoehto sekä lapsen että lemmikin kannalta on, että hankitusta eläimestä joutuu oireiden vuoksi luopumaan. Monet allergiset sietävät lemmikkiä kuitenkin hyvin.

Lapsen allergista nuhaa hoidetaan antihistamiinilla.  Ellei antihistamiini pidä oireita kurissa, käytetään nenään suihkutettavaa kortisonisumutetta.

Silmäoireita hoidetaan kromoglikaatti- tai antihistamiinitipoilla. Hankalia silmäoireita voidaan hoitaa kortisonisilmätipoilla muutaman päivän ajan.

Astman pahenemisvaihetta hoidetaan inhaloitavalla keuhkoputkia avaavalla β2-agonistilla ja liittämällä hoitoon inhaloitava kortisoni tai lisäämällä sen annosta.  Voimakas oireilu saattaa vaatia kortisonitablettikuurin.

Pistossiedätyshoitoa eläinallergeeneilla annetaan harvoin, lähinnä tilanteessa jossa altistumista on vaikea välttää (esim. opaskoiraa tarvitseva sokea).

Siedätyshoitoa ei anneta sen takia, että allerginen voisi hankkia eläimen.

 

Lähde: www.thl.fi/Lastenneuvolakäsikirja