Prick-testi

Prick-testillä todetaan välitön allergia. Prick-testi eli ihopistokoe tehdään potilaille, joilla on astmaa, nuhaa tai joskus myös nokkosihottumaa, jotta voidaan selvittää, mille he ovat allergisia.

Iholle laitetaan pisara allergeeniuutetta, minkä jälkeen ihoa pistetään pienellä neulalla, jolloin ainetta joutuu ihon sisään. Jos iho reagoi niin, että pistoskohtaan nousee paukama, potilas on allerginen aineelle.

Prick-testillä voi selvittää allergioita muun muassa siitepölyä, turkiseläimiä, punkkeja, mehiläisiä, ampiaisia, lateksia ja ruoka-aineita kohtaan.

 

Veren seerumista

Nopeaa allergiaa (allerginen nuha ja silmätulehdus, astma, atooppinen ihottuma, nokkosihottuma, ruoka-allergia) voidaan tutkia myös määrittämällä tietyn vasta-aineen immunoglobuliini E:n (IgE) määrä seerumista. Se voidaan tehdä monella menetelmällä. Puhekielessä käytetään edelleen yleisesti RAST-termiä.

Spesifinen IgE kannattaa määrittää verestä, jos tutkittavat allergiaa aiheuttavat aineet (allergeenit) ovat hengitystieallergeeneja (siitepölyt, eläinten hilseet). Verikokeen ja ihotestin tulokset ovat niissä melkein aina yhtäpitäviä. Ruoka-allergioita voidaan tutkia niin ihokokeen kuin verikokeen avulla. Testien merkitsevyys vaihtelee ruoasta toiseen.

 

Lähteet: 

www.terveyskirjasto.fi

www.ttl.fi/toissaterveena (avautuu syksyllä 2015)