Allergista kosketusihottumaa eli -ekseemaa on kahta päätyyppiä, hidasta ja nopeaa allergiaa.

Hidas allerginen reaktio ilmaantuu 1–7 päivässä sen jälkeen, kun allergiaa aiheuttava aine (allergeeni) on ollut kosketuksissa ihon kanssa. Hitaan allergian aiheuttajia ovat muun muassa nikkeli, hiusten kestovärinä käytettävä parafenyleenidiamiini, hygieniatuotteiden ja pesukemikaalien säilyte metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinoni, kaksikomponenttiliimojen, -maalien ja -pinnotteiden epoksihartsi, rakennekynsien metakrylaatit sekä hajusteet.

Nopea ihoallergia tuntuu ja näkyy parinkymmenen minuutin kuluttua siitä, kun allergeeni on koskettanut ihoa. Oireena voi olla kosketusnokkosihottuma tai altistuksen toistuessa ekseema. Nopea allergia tulee esimerkiksi ruoka-aineista ja luonnonkumista.

 

Oireet

Hidas allerginen kosketusekseema alkaa kutinalla, kuten ekseemat yleensäkin. Sen jälkeen ilmestyy punoitusta, lievää turvotusta ja hilseilyä. Äkäisessä ekseemassa iho visvaa ja siihen voi tulla rupia. Vaikka ihottuma alkaa allergeenin kosketuskohdassa, se voi levitä kauas sen ulkopuolelle.

Ilman kautta tapahtuvassa altistuksessa ekseema tulee paljaille ihoalueille ja muistuttaa suuresti valoihottumaa. Sisäsyntyisessä allergisessa ekseemassa ihottumaa ilmaantuu ensimmäiseksi ohuille ihoalueille, kuten silmäluomiin ja taipeisiin.

Nopeassa allergiassa kosketuskohtaan tulee kutinaa, punoitusta ja nokkospaukamia. Esimerkiksi joka kolmas koivuallerginen reagoi siten perunaa kuoriessaan. Paukamat häviävät 15–30 minuutissa. Jos nokkospaukamareaktio uusiutuu usein, tuloksena on pitkäaikainen ihottuma, ekseema. Joskus ekseema kehittyy ilman nokkospaukamareaktiota.

 

Taudin toteaminen

Kosketusallergia todetaan ihotestien avulla: hidas kosketusallergia lapputesteillä ja nopea ihopistokokeilla. Lapputestit tehdään tavallisesti selkään, ja ne valmistuvat 5–7 päivässä. Ihopistokokeet tehdään tavallisesti käsivarteen. Niiden tulos on luettavissa 15 minuutin kuluttua. Tarvittaessa tehdään lisäksi käyttötesti iholla.

 

Itsehoito

Allerginen kosketusekseema parantuu muutamassa viikossa periaatteessa sillä, että varotaan kosketusta allergian aiheuttajaan (allergeeniin). Se ei ole aina mahdollista, sillä jotkin allergeenit voivat kulkeutua ilmassa satoja metrejä. Sellaisia kaukoallergeeneja ovat esimerkiksi mykerökukkaisten kasvien erittämät kemikaalit. Lisäksi ihottuma voi kroonistua, jolloin oireet jatkuvat, vaikka allergeenia vältetään. Kroonisen allergisen ihottuman aiheuttajia ovat muun muassa kumikemikaalit. Hydrokortisonivoide nopeuttaa ihottuman parantumista.

 

Milloin hoitoon?

Lääkärin tutkimus on paikallaan, kun epäillään jonkin tietyn työn tai aineen aiheuttavan tai pahentavan ihottumaa. Allerginen käsiekseema pyrkii kroonistumaan kolmessa kuukaudessa. Sen takia hoitoon hakeutumista ei pidä vitkutella.

 

Ehkäisy

Kosketusta herkistäviin aineisiin, esimerkiksi tekohartseihin ja kaksikomponenttiliimoihin tulee välttää niin kauan, kunnes ne ovat kovettuneet. Säärihaavojen hoitoaineet herkistävät usein ja sen takia alaraajojen haavoissa tulisi käyttää herkistämättömiä valmisteita. Nopean allergian kehittymistä ei voi ehkäistä.

 

Lähde: www.terveyskirjasto.fi