Allerginen nuha
Allergista nuhaa voi hoitaa omatoimisesti suun kautta otettavilla antihistamiineilla tai nenään suihkutettavilla antihistamiineilla, kortisonivalmisteilla tai natriumkromoglikaatilla.
Antihistamiinitabletit sisältävät väsyttämättömiä tai vähän väsyttäviä antihistamiineja. Joitakin valmisteita on saatavana myös nestemäisinä. Vaikka useimmat antihistamiinit sopivat kaikille allergisille, osa allergisista sietää vain jotakin tai joitakin valmisteita. Samoin lääkkeiden tehossa on eroja ihmisten välillä.
Jos yksi valmiste väsyttää tai ei tunnu sopivan tai vaikuttavan, kannattaa kokeilla muita. Antihistamiineihin ei tule tottumista vuosienkaan hoidossa. Niinpä annosta ei tarvitse hoidon kuluessa muuttaa eikä niihin jää koukkuun.
Antihistamiini helpottaa jo tunnin kuluessa sen ottamisesta. Lopullinen teho tulee esiin vasta 4-7 päivässä kuurin aloittamisesta. Jos lääkkeistä on selvästi apua, lääkärin reseptillä hankittuna ne tulevat edullisemmaksi.
Antihistamiinimolekyylejä ovat seuraavat:
Akrivastiini (Benadryl®) Ebastiini (Kestine®, Kestox®) Feksofenadiini (Nefoxef®, Telfast®) Loratadiini, desloratadiini (Clarityn®, Desloratadine®, Loratadin®, Tuulix®) Setiritsiini, levosetiritsiini (Alzyr®, Cetimax®, Cetirizin®, Gardex®, Heinix®, Histec®, Levazyr®, Levocetirizin®, Levocetirizine®, Xyzal®, Zyrtec®)
Nenään suihkutettavat kortisonit auttavat hitaammin kuin antihistamiinit. Niiden teho on parhaimmillaan parin viikon kuluttua lääkkeen aloittamisesta.
Itsehoitovalmisteina on saatavissa seuraavat:
Beklometasonidipropionaatti (Beclonasal aqua®, Beconase®) Flutikasonipropionaatti (Flixonase®, Nasofan®) Triamsinoloniasetonidi (Nasacort®)
Antihistamiinisuihkeita nenään on niinikään saatavissa reseptittä. Pitkäaikaisesta käytöstä ei ole haittaa. Atselastiinihydrokloridi (Lastin®) Levokabastiinihydrokloridi (Livostin®)
Natriumkromoglikaattisuihke nenään (Glinor®, Lomudal nasal®) estää histamiinin vapautumista syöttösoluista. Sellaisen teho riittää joissain tapauksissa ilman muita lääkkeitä. Pitkäaikainenkin käyttö on turvallista.
Allerginen silmätulehdus
Antihistamiinitipat soveltuvat kohtalaisen lyhytaikaiseen käyttöön: Atselastiinihydrokloridi (Lastin®) Ketotifeenifumaraatti (Zaditen®)
Histamiinin vapautumista estävät silmätipat sopivat pitkäaikaiseenkin käyttöön: Lodoksamiditrometamoli (Alomide®) Natriumkromoglikaatti (Lecrolyn®, Lomudal®)
Atooppinen ekseema, allerginen kosketusekseema
Hydrokortisonia sisältäviä voiteita voi käyttää yli 1-vuotiaalle ilman lääkärin määräystäkin. Pienillä lapsilla voitelu on viisainta suorittaa aamulla, jottei imeytyvä kortisoni haittaisi elimistön omaa kortisonieritystä. Vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla voitelun ajankohdalla ei ole merkitystä.
Ihottuman akuutissa vaiheessa voidetta käytetään kahdesti vuorokaudessa. Kun ihottuma alkaa rauhoittua, siirrytään kerta päivässä voiteluun.
Yksiprosenttista hydrokortisonivoidetta voi käyttää päivittäin kolme viikkoa, jonka jälkeen siirrytään tarvittaessa ylläpitohoitoon kahdesti viikossa. Sellaisesta ei ole haittaa. Miedompia tai vahvempia hydrokortisonivoiteita ei tarvita. Perusvoidetta ei laiteta samaan aikaan kortisonivoiteen kera, sillä se vain laimentaa kortisonivoidetta haitallisesti.
Markkinoilla olevia hydrokortisonivoiteita: Hyderm®, Hydrocortison®, Pantyson®.
Hydrokortisoni + bakteerilääke: Pimafucort®, Sibicort®. Niitä käytetään vain selvästi infektoituneeseen ihottumaan.
Lähde: Professori Matti Hannuksela 2015
|