Allergisen biologin elämää

Allergisen biologin elämää

Juha, 40, asuu Imatralla itärajan tuntumassa. Heinäallergiasta huolimatta mies suuntasi Joensuun yliopistoon biologin ura mielessään. Viimeiset kaksi vuosikymmentä kesät ovat työstyneet karjalaisessa luonnossa. Entäpä allergia ja heinäoireet?

– Eivät ne mitään haittaa. Oireitahan on vain lyhyen aikaa pahimmilla paikoilla, enkä jaksa uskoa oireiden kroonistumiseenkaan.

Juhalla heinäallergia on kulkenut verissä jo kymmenkesäisestä. Perhelomalla kauan sitten ilta-auringon laskiessa pikkupoikaa alkoi yhtäkkiä aivastuttaa ja nenä vuotaa. Mitä ihmettä tämmöinen on, hämmästeli Juha.

Aikaa kului melkoinen tovi, ennen kuin oireet kytkeytyivät tietynlaisiin paikkoihin.

– Diagnoosi on edelleen omani. Testejä ei ole tehty, eikä niihin ole tarvetta. Antihistamiineja olen joskus kokeillut, mutta pärjään hyvin ilmankin.

Heinäallergia ei käytännössä haittaa tai rajoita Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin luonnontutkijan arkea.

– Pahimpia paikkoja osaan välttää. Joskus on kyllä sukellettu sekaan tietäen, että kohta kutisee.

Juhan mielestä heinäallergia on vähän kuin talviflunssa – tulee aina yhtä säännöllisen epäsäännöllisesti mutta varmasti, tekipä ja toimipa miten vaan. Sellaista elämä on!

 

5.10.2011

 

« Takaisin