Oikeat lääkkeet ja asenne

Oikeat lääkkeet ja asenne

Viisihenkinen hyvinkääläisperhe on tehnyt tuttavuutta allergioiden ja astman kanssa jo vuosien ajan. Eeva-äidillä on astma ja allergia ja samoin myös 16-vuotias Otolla. 6-vuotias Lilli on allerginen koivulle ja lepälle. Toni-isä ja 1,5-vuotias Olli ovat terveitä.

Eeva kertoo olleensa Kemissä 13-vuotiaana viimeistä kertaa sairaalassa astman takia. Opiskeluaikana myöhemmin Jyväskylässä nuorelta naiselta kului nenäliinapaketti per luento.

– Saatuani lääkityksen kuntoon allerginen nuha hävisi. Mutta astma on oireillut, aina vuoteen 2009 asti.

– Odotin silloin Ollia ja astmalääkitystä muutettiin. Sen jälkeen olen ollut terveempi kuin koskaan. Nyt, vuonna 2011, minulla on hyvä vastustuskyky, peruskuntoa ja lopultakin oikea lääkitys, Eeva sanoo tyytyväisenä.

 

Muistoja Ahvenanmaalta

Otto sai astmadiagnoosin kolmevuotiaana, mutta pojalla oli astmaoireita jo alle kaksivuotiaana. Atooppinen ihottuma haittasi myös pikkupojan elämää, mutta ei haittaa enää. Otto on allerginen eläin-, siite- ja huonepölylle.

Nuori mies ei muista mitään siitä, että jo ihan pikkupoikana hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan vaikeiden astmakohtauksien takia.


– Kerran Tukholman laivalla neljä- tai viisivuotiaana sain astmakohtauksen. Jouduimme jäämään Maarianhaminaan ja siellä minut vietiin ambulanssilla sairaalaan. Ei minulle jäänyt siitä pahoja muistoja, päinvastoin! Kaikki olivat ystävällisiä sairaalassa ja kiersimme paikkoja Maarianhaminassa sitten kun olin toipunut, Otto kertoo.

Sairaus ei haittaa tämän lukiolaispojan elämää. Haastattelun jälkeen poika lähtee pyöräilemään Hyvinkäältä Tikkurilaan – lääkkeet repussa.

Pyörän päältä hän vielä huikkaa:

– Astma vaikuttaa varmaan ammatinvalintaani, mutta en minä puusepäksi aiokaan.

 

4.10.2011

 

 

 

« Takaisin