"Tökkään herneet sivuun"

Ilari, 23, tuli muutama vuosi sitten Inarista Espooseen opiskelemaan. Kala ja herneet eivät päädy hänen lautaselleen, tomaatit kyllä. Atooppinen iho estää hikiurheilun, mutta esimerkiksi rauhallinen pyöräily sujuu.

Nuori mies opiskelee konetekniikkaa Espoossa. Hän tuli Inarista etelään neljä vuotta sitten opiskelemaan. Ruoka-aineista mieheltä kiellettyjä ovat kala ja herne.

– Olen ollut allerginen tomaatillekin, mutta päätin olla välittämättä siitä. Tomaatit pizzassa menevät kyllä alas, Ilari kertoo.

Kalaruokien ystävänä hän testaa säännöllisesti sietokykyään, yleensä joulupöydässä.

– Saan oireita pienestäkin määrästä ja oireet ovat iän myötä lisääntyneet, joten se siitä. Herneistä selviän tökkäämällä ne lautasella sivuun – ja hernekeittopäivät torstaisin jätän tyynesti väliin.

Allergiatestit aikoinaan paljastivat yllättäen, että Ilari on allerginen myös – lehmälle!
– En ole ikinä, vieläkään, ollut metriä lähempänä lehmiä. Mistäköhän tuokin allergia tulee? Se on todettu testeissä myöhemminkin, pohtii Ilari.

Tällä nuorella miehellä todettiin atooppinen ihottuma alle yksivuotiaana.

– Se on ollut minulle uskollinen elämänkumppani alusta lähtien.

Ihottuman takia Ilari ei sauno eikä urheile hikeen saakka. Pyörälenkit kuitenkin sujuvat näppärästi, kun hän menee rauhallisen lenkin jälkeen heti suihkuun.
– Hikoileminen on kuin laittaisi suolaa haavoihin.

Kesäaikaan lämpimässä nukkuminen ei ole toivelistalla sekään.
– Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että kerran Kanarialla iho-oireeni hävisivät kokonaan. Mutta sitten kun samaa vaikutusta yritettiin saada kaamoksessa aikaan UV-lampulla ja suolavedessä kastetuilla pyyhkeillä, homma ei toiminut, hän muistelee.

Rauhallinen mies ei koe allergioiden eikä atooppisen ihottuman haittaavan elämäänsä.
– Olen oppinut tietämään, mitä voin tehdä ja mitä en. Vietän tasapainosta elämää.

 

01.09.2011

 

 

« Takaisin