Olenko allerginen ihmiselle?

Olenko allerginen ihmiselle?

Professori Matti on vastannut allergisten kysymyksiin tällä sivustolla alusta lähtien eli syksystä 2011. Ja vastaa edelleen.

Kansallisen allergiaohjelman väestölle suunnatun verkkosivuston www.allergiaterveys.fi kestosuosikkina on ollut kysymyspalsta, jolla lähes 500 tiedonjanoista on saanut apua allergioihinsa. Kysymykset ovat liittyneet yleisimmin kotieläimiin ja ruokiin.

Palstan mielenkiintoisinta antia on koottu ”allergian sekatavarakauppaan”, Allergiat yleisesti. Sinne luokiteltiin myös maaliskuussa 2015 nuoren naisen kysymys, johon Matti heti vastasi.

 

Iltapäivälehdetkin heräsivät

Professorin mukaan ihmisallergialla herkutteli mm. Iltalehti maaliskuussa 2015 palstalle lähetetyn kysymyksen ja sen vastauksen pohjalta.

Kysyjä, eli atooppisesta ihosta sekä erinäisistä allergioista teini-iästä saakka kärsinyt 25-vuotias nainen oli tutustunut lomamatkallaan Aasiassa mieheen. Tuolloin silmien kutina ja vuotaminen olivat vielä vähäistä verrattuna seuraavan tapaamiseen Suomessa, jolloin nainen sai sanojensa mukaan elämänsä pahimman allergisen reaktion.

Kuitenkin vasta kolmas tapaaminen Englannissa yhdisti oireilun kiistatta mieheen, kun reaktio toistui entistä pahempana. Allergia alkoi silmien vuotamisella, turvotuksella ja kutinalla ja eteni sitten ihottumaksi. Reilun viikon aikana tilanne hieman parani, kunnes ryöstäytyi täysin käsistä viimeisinä lomapäivinä.

Naisen kertoman mukaan iho oli todella kuiva ja ihottumainen, naama turvonnut tunnistamattomaksi ja kädet täynnä verisiä halkeamia. Suomessa lääkäri ihmetteli reaktion voimakkuutta, mutta epäili taustalla olevan jonkin hajusteen tai muun kemikaalin kyseisessä henkilössä. Voimakkaat reaktiot saatiin kuriin sisäisellä kortisonikuurilla ja kolmella eri kortisonivoiteella.

Vaikka oireilun taustalla epäiltiin kaikkea mahdollista, homeisesta talosta hajusteisiin, stressiin ja pesuaineisiin, nainen päättää viestinsä loogiseen kysymykseen: Onko mahdollista, että voin olla allerginen kyseiselle ihmiselle ja jos on, kuinka voin välttää reaktiot muutoin kun välttämällä tätä ihmistä?

 

Vastaus löytyy verkkosivulta

Matti vastasi naiselle näin:

– On melkoisen varmaa, että olet herkistynyt miehelle. Sellainen on harvinaista. Allergeenina voi toimia toisen henkilön valkuaisaineet, joita on veren lisäksi myös hiessä, syljessä, siemennesteessä yms. On myös mahdollista, että allergeeni on toisen henkilön hiivasienet, erityisesti rasvahiivat. Ne eivät aiheuta tautia, mutta voivat allergisoida. Esimerkiksi Malassezia-rasvahiivoja ihmisellä on 14 eri lajia, muita hiivoja ja sieniä viitisen kymmentä. Jos syynä on jokin niistä, on mahdotonta muuttaa ihon hiivojen ja sienten lajikokoelmaa niin paljon, että se vaikuttaisi ongelmaasi.

Jos kyseessä on allergia toisen henkilön valkuaisia vastaan, teoriassa voitaisiin ajatella siedätystä, mutta käytännössä sellainen on onnistunut vain silloin, kun kyseessä on pelkästään siemennesteallergia. Ystävän vaihtaminen lienee siten paras ratkaisu, niin kamalalta kuin se kuulostaakin.

Jatkokysymys kuitenkin mutkisti tilannetta: Mitäs sitten tehdään, jos tämä henkilö, jolle epäilee olevansa allerginen, sattuu olemaan aviopuolisosi?

– Ensi tehtävä olisi selvittää, mitä valkuaista allergeeni on. Jos se on hien valkuaisia, on ainakin teoriassa mahdollista yrittää siedätyshoitoa. Sellaista ei liene kukaan yrittänyt. Antihistamiini on auttanut monissa tapauksissa hyvin, mutta sen ottaminen tulisi aloittaa muutama päivä ennen altistusta. Muuten, jopa neljä viidestä laajaa atooppista ekseemaa sairastavista on allergisia omalle hielleen. Ainakin yhtä hien allergeenista valkuaista on myös yhdessä rasvahiivassa, Malassezzia globosassa. Tämä on sitä valkoista aluetta allergologian kartalla. Innokkaita löytöretkeilijöitä tarvittaisiin!


9.10.2015

 

« Takaisin