”Haluan diabetes-lääkäriksi”

”Haluan diabetes-lääkäriksi”

Alli, 14, on kasiluokkalainen Tikkurilasta. Tytön menoa eivät haittaa allergiat eikä atopia. Ammatinvalintaan hän saa elokuusta 2015 lähtien apua Työterveyslaitoksen nuorten ammatinvalintasivustolta.

Peltolan yläasteen musaluokka 8 A vaihtoi toukokuussa pari koulutuntia nuorten ammatinvalintasivuston kuvien ottamiseen. Yksi Töissä terveenä -sivuston malleista oli Alli. Sivuston jutut ovat hänelle ajankohtaisia tulevina vuosina, koska hänellä on allergioita ja atooppinen iho – ja ammatinvalinta edessä.

– Olen allerginen siitepölylle, omenalle, herneille, porkkanalle ja pähkinälle. Lisäksi atopia vaivaa erityisesti kasvoissa, hän kertoo.

Allia eivät allergiat eikä atopia pahemmin haittaa.

– Pärjään hyvin, jos otan allergialääkettä. Herneitä ja pähkinöitä en voi syödä ollenkaan, mutta pilkkomalla omenan voin syödä sen. Mut en haukkaamalla!

Tämän kevään siitepölytilanne on ollut hyvä, joten Alli on voinut hyvin.

– Jos siitepölyä on paljon ilmassa, minulla menee poskiontelot tukkoon. Onneksi tänä vuonna ei ole käynyt niin.

Koska hänen allergiansa ovat lieviä, hän ei ole harkinnut siedätyshoitoa.

– En tartte sellaista, ei tää oo niin vakavaa.

Allin perheessä isällä, äidillä, isoveljellä, isosiskolla ja pikkusiskolla on eläinallergia.

– Isällä se on pahin, ja varmaan periytynyt meille lapsille. Jos ollaan koiran lähellä mummolassa, allergialääke pitää ottaa etukäteen. Eikä voida ottaa meille koiraa, tyttö kertoo.

 

Lapsille mallia hyvästä elämästä

 Allin instrumentti on piano. Hän on soittanut sitä jo yhdeksän vuotta. Tytön ammattihaaveet eivät kuitenkaan liity musiikkiin.

– Haluaisin ehkä diabetes-lääkäriksi, koska minulla on diabetes. Voisin näyttää lapsille, miten voi elää täysipainoista elämää, jos hoitaa sairauttaan hyvin.

Nuorten ammatinvalintasivustoa Alli pitää hyvänä ideana.

– Minulla on stressiä siitä, mihin haluaisin mennä opiskelemaan. Aion käydä sivustolla, hän suunnittelee toukokuussa kuvaustauolla. Kesällä hän menee rippileirille. Ja aikoo ulkoilla paljon.

Sivusto osoitteessa www.ttl.fi/toissaterveena avataan internetissä kesällä.

– Kaikki tieto käy! Mutta erityisesti minua kiinnostaa, mitä atopiasta kerrotaan, kertoo Alli.

 

19.5.2015

 

+ Töissä terveenä - astma, allergia, ihottuma ja ammatinvalinta -sivusto

 

« Takaisin