Siedätyshoitoon vuosien tuskittelun jälkeen
 Timo, 45, ei diggaa siitepölyä eikä eläimiä. Mies aloitti syksyllä 2014 siedätyshoidon, ja odottaa nyt ensimmäistä helpompaa kesää innokkaana.
Espoolaismies on viettänyt ennen aina tukkoiset kesät.
-Toukokuu on ollut kuin jatkuvaa flunssaa. Heinäkuussakin olen aina kärsinyt pahasta nuhasta, hän muistelee.
Allergiat ovat haitanneet urheilullisen Timon elämää kovasti. Lapsuudenperheessä äiti ja isoveli olivat myös allergisia, isä ja isosisko eivät.
-Kuntoilu on ollut ihan mahdoton ajatus siitepölykautena. Ihan kuin olis flunssassa yrittänyt urheilla!
Itsehoitolääkkeet siitepölykautena eivät ole mieheen pahemmin tehonneet, vaikka hän on niitä vuosikausia ottanut tunnollisesti.
Miehen on pitänyt aina marsu- ja koirakodeissa käydessään syödä lääkkeitä jo etukäteen.
-Ne auttavat parisen tuntia, sitten pitää jo poistua.
Idea työkaverilta
Siedätyshoitoa Timo on pohtinut pitkään.
-Siitähän on ollut paljon juttuja mediassa. Lopullisen kimmokkeen sain työkaverilta, kun työpaikan terveydenhuoltovakuutus uudistettiin. Nykyisin meille korvataan erikoislääkärin määräämät hoidot lääkkeineen, helsinkiläisessä yrityksessä työskentelevä mies kertoo.
Siedätyshoidon aloitti ensin työkaveri, jonka allergia on vielä pahempi kuin Timon. Itse hän meni allergiatutkimuksiin kaksi vuotta sitten. Tutkimuksissa löydettiin myös lievä astma.
Siedätyshoito siitepölyallergian takia alkoi lokakuussa 2014 yksityisellä lääkäriasemalla.
-Lokakuusta lähtien olen saanut pistoksia kerran viikossa. Nyt maaliskuussa siirrytään ylläpitohoitoon ottaen pistos kolmen viikon välein. Runsaimmalla koivun siitepölykaudella ei pistetä ollenkaan, vaan koivu pitää siedätystä yllä.
Piikitykset eivät satu, eivätkä haittaa muutenkaan miehen elämää.
-Kun annos nousee, tulevat kyllä voimakkaammat oireet. Viime viikolla tuntui kuin olisi ollut toukokuu pahimmillaan!
Timo tietää olevansa onnekas, koska hänen työpaikkansa maksaa siedätyshoidon. Monelle kustannukset voivat olla syy, miksi allerginen ei hakeudu saamaan lähetettä siedätyshoitoon.
Nykyisten hoitomenetelmien mukainen 3 vuoden siedätyshoito maksaa ilman epäsuoria kustannuksia noin 2 000 euroa. Kustannukset ovat noin 3 300 euroa, kun lasketaan kaikki kustannukset. Mikäli allergian paheneminen voidaan pysäyttää ja astman kehittyminen estää tai pitää se lieväasteisena, voidaan olettaa pistossiedätyshoidon olevan kustannusvaikuttavaa. (www.terveyskirjasto.fi)
Oireeton toukokuu?
Timo odottaa toukokuuta nähdäkseen onko siedätyshoidosta jo nyt hyötyä.
-Silloin sitten näkee miten hoito puree. Vaivatonta hoidon saaminen on ollut, koska lääkäriasema on lähellä työpaikkaani. Hoitosessio on aina tunnin keikka: pistoksen jälkeen istun asemalla puolisen tuntia tarkkailtavana vakavampien reaktioiden varalta, ja sit palaan töihin.
Hoitoa on jäljellä vielä 2,5 vuotta. Monelta siedätyshoito on vienyt allergiaoireet kymmeneksi vuodeksi, mutta tulokset ovat aina yksilöllisiä.
-Työkaveri ainakin on ollut tyytyväinen. Hän on pärjännyt kesäisin ilman lääkkeitä, Timo kertoo toiveikkaana.
Hän odottaa, että olisi itse erityisesti toukokuussa toimintakykyinen.
-Tuntuu, että koivuallergiaoireeni ovat vaan pahentuneet viimeisten 10 vuoden aikana.
13.3.2015
« Takaisin
|