Korea eka, Suomi toka

Korea eka, Suomi toka

Kahdessa maassa on meneillään tieteeseen perustuva, systemaattinen Allergiaohjelma. Korean tasavalta eli Etelä-Korea aloitti omansa vuonna 2007, Suomi vuonna 2008.

10 miljoonan ihmisen maan pääkaupunki Soulista löytyy yksi korealaisen Allergiaohjelman tekijöistä, lääkäri Yoon-Seok.

Mies työskentelee Soulissa yliopistosairaalassa: Seoul National University Bundang Hospitalissa. Hän on myös Gyeonggi-Do Atopy Asthma informaatiokeskuksen johtaja.

Maan allergiaohjelman tarkoitus on tarjota luotettavaa koulutusta ja tietoa allergisista sairauksista, tukea terveyskeskusten atopia- ja astmaohjelmia, tuottaa koulutusmateriaalia ja tukea allergisten sairauksien tutkittuja hoitokäytäntöjä.

Lääkärin mukaan tietotaso allergisista sairauksista on nykyisin hyvä sekä asiantuntijoilla että väestöllä Koreassa.

Yoon-Seok tuli Suomeen ensivisiitille maaliskuussa 2014 tutustuen allergisten sairauksien hoitamiseen Helsingissä. Hän vieraili Iho- ja allergiasairaalassa, Allergia- ja Astmaliitossa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella sekä Työterveyslaitoksella.

 

Maassa maan tavalla

Koreassa asuu 50 miljoonaa ihmistä. Astmaa sairastetaan maassa suunnilleen yhtä paljon kuin Suomessa. Kansantaudeista aikuisten astma on viides, lapsilla ykkönen.

Lääkäri toteaa, että monista syistä lääkärit määräävät tabletteja hoitokeinona, ja potilaat myös itse haluavat näitä, eivät hengitettäviä astmalääkkeitä.

– Useilla lääkäreillä ei valitettavasti ole aikaa näyttää miten inhalaattoria käytetään. Eivätkä potilaat voi opetella käyttämään laitetta apteekeissakaan.

Kuten Suomessakin, allergiset sairaudet vaikuttavat Koreassa koko perheeseen, ja myös yhteiskuntaan.

Maan lääkärijärjestöt haluavat lisätä ihmisten tietoisuutta tarjoamalle heille oikeaa tietoa allergisista sairauksista. Maailman astmapäivänä järjestetään yleensä näyttävä yleisötapahtuma. PR-työssä käytetään joukkoviestintää kuten julisteita, kirjoja, esitteitä, animaatioelokuvia ja videoita.

Yoon-Seok kertoo:

– Meillä on myös useita kymmeniä tietokeskuksia ja satoja turvallisia kouluja astmatikoille. Näissä kouluissa muun muassa koulutetaan opettajia, lapsia ja perheitä sairaudesta.

Yoon-Seokin järjestön nettisivuilta löytyy muun muassa koulutusmateriaalia, myös inhalaattorin käyttämisestä, osoitteessa www.e-allergy.org.

Koreassa toimii tietty myös paikallinen Astma- ja Allergialiitto Korea Astma Allergy Foundation. Sen toiminnasta löytyy lisätietoja nettiosoitteesta www.kaaf.org .

Mitä lääkäri tykkäsi Suomesta? 

– Ihmiset ovat ystävällisiä ja neuvovat auliisti turistia, mies sanoi ensivaikutelmistaan Helsingistä.

 

2.4.2014

 

« Takaisin