Talviuinti ja liikunta parasta omahoitoa

Talviuinti ja liikunta parasta omahoitoa

Moniallergian kanssa on vain elettävä.

Pohjois-Savossa asuva Irja, 52, on perusvoiteen ja kortisonipiipun konkari. Moniallergia sai alkunsa maitoruvesta, joka puhkesi Irjalle puolivuotiaana. Teini-iässä atooppinen ihottuma äityi useaan otteeseen niin hankalaksi, että sitä piti parannella sairaalassa.

Ruokavaliosta on pitänyt karsia juusto, kananmuna, omena, kala ja kaakao, muiden muassa. Pari vuotta sitten kiellettyjen listalle joutuivat sinapinsiemenet, leivinhiiva, lakritsauute ja joukko lisäaineita. Ympäristössä ärsyttävät siitepöly, huonepöly ja erilaiset homeet.

- Ja minä olin syönyt vuosikaudet lakritsaa, koska suklaa ei tule kyseeseenkään.

Päivittäisestä rasvaamisesta on tullut rutiini, jota Irja ei enää edes mieti.

- Vuodessa hulahtaa17 litraa perusvoidetta vuodessa ja kortisonit päälle. Rasitusastmaan on käytössä avaava lääke ja hoitava kortisoni.

Siedättämistä lääkärit eivät ole moniallergian vuoksi suositelleet.

- Joskus sitä tulee tehtyä omatoimisesti, mutta ihosta sen sitten huomaa.

 

Hyvä olo näkyy ihossa

Parasta omahoitoa on liikunta, jota Irja harrastaa lajeja vaihdellen useita kertoja viikossa. Liikkumaan siivittää sekin, että asuinpaikkakunnalla on siihen oivat mahdollisuudet.

- Käyn lenkillä, zumbaamassa, bailatinossa, jumpassa, asahissa ja joogassa. Talvella oikaisen kunnan ladulle kotipihasta.

Irjan uimakausi alkaa, kun veden lämpötila painuu alle viiteentoista.

- Siitepölyjen takia en juuri ui kesäaikaan.

Avantoon Irja pulahti ensimmäisen kerran vuonna 2001. Alku oli kankea.

- Minua paleli jo avannolle kävellessä.

Hän jatkoi sitkeästi hyistä harrastustaan.

- Jonkin ajan kuluttua huomasin, että avantouinti tekee hyvää paitsi iholle, myös mielelle. Avantoon jää moni huoli, ja sama tapahtuu myös joogamatolla. Miten jaksat henkisesti, näkyy myös ihossa.

Moniallergia vaikutti aikanaan myös ammatinvalintaan. Toimistotyö oli lähes ainut vaihtoehto, mutta onneksi kunnassa on ollut tarjolla monipuolisia työtehtäviä. Uutta kuuluu parhaillaankin, sillä koulusihteerinä työskentelevä Irja opiskelee työn ohessa koulunkäynninohjaajan ammattitutkintoa.

 

5.11.2013

 

« Takaisin