Siitepölyhunajasta apua allergiaan
 Katja, 38, näki syksyllä 2008 lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin koehenkilöitä hunajavalmisteeseen pohjautuvaan siedätyskokeiluun. Päätöstä hän ei ole katunut, sillä siedätystehoa on riittänyt myös tutkimusten jälkeen.
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimuskumppanina on ollut Kyösti Pitkänen, jonka mehiläistila sijaitsee Kerimäellä Savon sydämessä. Pitkäsen ideoinnin ja kehitystyön hedelmänä syntyi hunajavalmiste, ”Apipollen”, jonka avulla koivun siitepölylle herkistynyt voi vähentää oireita koivun kukintakaudella.
– Perinteisen hunajan terveellisyys on tiijetty jo kauan. Kun siihen yhistetään siitepölyt, niin siinä meillä on oikea terveyspommi, täräyttää Pitkänen.
Vaikka savolaisen suusta kuultuna vastuu onkin kuulijalla, tämä ei ole tyhjää puhetta.
Siedätystutkimuksiin osallistui kolmena vuotena lähes sata koivun siitepölylle herkistynyttä henkilöä. Esimerkiksi vuonna 2009 valmisteen käyttäjät selvisivät kevään siitepölykaudesta selvästi vähäisemmin oirein kuin vertailuryhmään kuuluneet. Kokonaan oireettomien päivien määrä yli kaksinkertaistui, voimakkaimpien oireiden päivät vähenivät yli 70 prosenttia, ja antihistamiinien käyttöpäivien määrä puolittui.
Siitepölykauden jälkeen osallistujat olivat tyytyväisiä, sillä suurin osa säännöllisellä hunajakuurilla olleista koki saaneensa siitä apua koivuallergiaan. Kiinnostus jatkotutkimuksiin oli suurta.
Kokeilusta jatkuvaan käyttöön
Mutta mitä hunajakokelaille kuuluu nyt reilu kolme vuotta tutkimuksen jälkeen? Kun Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti selvitti osallistujien terveydentilaa ja kokemuksia, peräti kolme neljästä oli sitä mieltä, että heidän allergiansa oli viime vuosina lieventynyt.
Kaikki eivät ole lopettaneet hunajavalmisteen käyttöä. 40 prosenttia oli hankkinut sitä omatoimisesti myös tutkimuksen jälkeen, neljä jopa säännöllisesti jokaisena vuotena.
Yksi heistä on Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijana toimiva Katja, jolle oireita aiheuttivat keväisin leppä ja koivu, kesällä myös heinät. Varsinkin silmä- ja nenäoireita oli siitepölykaudella päivittäin.
– Tutkimuksen aikana hunajavalmiste vähensi kuitenkin allergiaoireita ja allergialääkkeiden tarvetta huomattavasti.
Kun tutkimus päättyi Katjan osalta vuonna 2010, hän ei unohtanut valmistetta. Säännöllinen hunajan käyttö on jatkunut tähän päivään.
– Lääkkeitä ei ole tarvinnut käyttää, oireita on ollut vain vuonna 2012. Nyt keväät ovat helpompia, ja oireet painottuvat kesän heinäaikaan.
Katja ei saa allergiaoireita ruoista, mutta kaksi kolmesta koivuallergisesta reagoi moniin ruoka-aineisiin kuten omenaan, porkkanaan, pähkinöihin ja joihinkin mausteisiin. Monet hunajatutkimukseen osallistuneista huomasivat myös ruokareaktioiden lieventyneen, mikä siedätyshoidoissa on harvinaista.
– Kannattaa kokeilla, on Katjan viesti hunajavalmisteesta koivuallergiselle.
22.8.2013
« Takaisin
|