Benny hoitaa anafylaksiapotilaita

Benny hoitaa anafylaksiapotilaita

Ensihoitolääkäri Benny hoitaa anafylaksiapotilaita Helsingissä. Yleisimmät vakavan allergisen reaktion aiheuttajat ovat pähkinä ja kala, etenkin äyriäiset. Myös tuntematon tekijä voi aiheuttaa reaktion. On tärkeää mennä ensiavun jälkeen aina sairaalaan tutkittavaksi.

Helsingin ensihoitoyksikössä työskentelee 10 lääkäriä, joista yksi kerrallaan päivystää ympärivuorikautisesti.

Hätäkeskukseen tulee Helsingissä vuosittain noin 400 yliherkkyysreaktioihin luokiteltavaa hälytystä. Suurin piirtein puolet potilaista kuljetetaan sairaalaan. Vakavia anafylaksioita on Helsingin ensihoidossa vuodessa noin 30 tapausta.

Anafylaksian eli vakavan allergisen reaktion voi saada esimerkiksi ravintolassa tai kadulla (ruoka-allergia), kotona (antibioottiallergia) tai sairaalassa (antibiootti- tai nukutusaineallergia).

– Perushoito on adrenaliinin pistäminen lihakseen. Myös hydrokortisonia ja suonensisäisiä nesteitä annetaan.

Jos potilaalla on hengitysoireita, lääkäri antaa hengitysteitä avaavaa lääkitystä ja höyrystyvää adrenaliinia. Lääkkeet voi sekoittaa yhteen ja näin potilaan on helpompi hengittää, koska seos höyrystyy kasvojen edessä.

Bennyn anafylaksiapotilaista enemmistö on ollut aikuisia.

– Lapsipotilaat eivät ole tarvinneet adrenaliinia, koska heillä oireena on ollut vain ihon punoitus.

 

Soita 112

Hätäkeskus luokittelee tehtävät A, B, C ja D -tehtäviin.

– A ja B ovat hälytystehtäviä: paikalle mennään pillit päällä. C vaatii paikalle pääsemisen 30 minuutissa ja D kahdessa tunnissa.

Anafylaksiapotilaiden oireet voivat olla hyvin erilaisia.

– Kun hengitys on tukossa, iho punottaa ja verenpaine on romahtanut, kyseessä on hätätilanne. Jos kieli turpoaa, kyse on minuuteista. Mutta jos potilaalla on myös shokin oireet ja verenpaine on romahtanut, kyseessä on kuitenkin hätätila, Benny kertoo.

Joillakin potilailla on käytössä adrenaalikynä, joka tuikataan reiteen. Apteekista reseptillä haettava lääke on voimassa 18 kuukautta, joten kaikkien kynänkäyttäjien pitäisi aina tarkistaa, että lääke ei ole mennyt vanhaksi. Ja että se on aina mukana. Myös SOS-ranneketta olisi hyvä käyttää.

Kun lääkäriyksikkö kutsutaan paikalle, se hoitaa potilaan vakaaseen tilaan: potilaan hengitysvaikeudet on voitettu. Benny soittaa jo matkalla potilaalle tarkistaakseen onko tällä adrenaliinikynä käytössä ja jos on, antaa käyttöohjeet.

Hoitamisen jälkeen potilas kuljetetaan sairaalaan. Anafylaksiasta voi tulla jälkireaktio, joten potilas viedään seurantaan. Kohtauksen syy pitää aina myös selvittää. Ihmiset hakeutuvat myös itse suoraan päivystykseen.

Jotkut anafylaktisen kohtauksen saaneet lähtevät itse ajamaan sairaalaan, vaikka henki ei oikein kulje!

– Soita 112, älä aja itse, kehottaa Benny painokkaasti.

 

18.3.2013

 

« Takaisin