Luonnontuotteet käyttöön

Luonnontuotteet käyttöön

Opri, 48, pitää ekokampaamoa Helsingissä. Allergiadiagnoosi tuli syksyllä 2012 parafenyleenidiamiinista eli PPD:stä. Atooppinen ihottuma käsissä estää kouluttautumisen hierojaksi. Siksi tätä ekokampaajaa kiinnostaa opiskella työn ohessa erilaisia luontaishoitoja. Alaa hän ei vaihda.

Opri tekee itse luonnonmukaisia hiusvärejä lisäten hennapohjaisiin hiusväreihin muun muassa yrttejä, käpyjä ja marjoja. Osa vanhoista asiakkaista haluaa vielä käytettävän synteettisiä tuotteita, mutta ajan kanssa ekokampaaja luopuu niistä kokonaan. PPD:tä kun on nimenomaan synteettisissä hiusväreissä.

– Onneksi en ole allerginen käyttämilleni luonnontuotteille, hän sanoo. Sekin olisi mahdollista.

Iho- ja allergiasairaalasta kuluvana syksynä saatu diagnoosi ei ollut ekokampaajalle yllätys.

– Olin huomannut jo aiemmin töissä, että hiusvärit ärsyttävät ihoani. Sitten olin välillä pois alalta ja kun palasin, palasivat oireetkin. Värjätessäni hiuksiani synteettisillä hiusväreillä, korvani menivät vesirakkuloille, muistelee kampaaja saamiaan hurjia allergiareaktioita.

Lääkäriltä nainen kuuli sairaalassa, että PPD :n käyttäminen EU-maissa on kielletty iholla – mutta sallittu hiusväreissä!

– Pieninä määrinä, mutta silti: mitä järkeä tuollaisissa säädöksissä on?

– Liputan voimakkaasti kaikenlaisen luonnonkosmetiikan puolesta. Se säästää myös luontoa, kun maahan ei ajaudu kemikaaleja.

 

Hyvä tuoksuton

Kampaamoasiakkaista osa on allergisia, osa tuoksuyliherkkiä.

– Siksi täällä ei tuoksu mikään. Tuoksuton kampaamo tuoksuu hyvältä! Olen huomannut, että joillekin edellä mainituista asiakkailleni käyvät kuitenkin luonnontuoksut.

Työskennellessään aiemmin isossa kampaamossa Opri kärsi itsekin voimakkaista tuoksuista.

Tunnelmallisessa kampaamossaan hänellä on tuoksuja kuitenkin varastossa: erimakuisia teelajeja. Niistä asiakas voi valita mieleisensä.

Vastapainoksi työlleen Opri liikkuu mielellään metsässä.

– Se antaa minulle paljon. Hengitän hiljaisuutta.

 

24.10.2012

 

« Takaisin