Mäntysuopa ei käy

Mäntysuopa ei käy

Suomalaista havumetsävyöhykettä hallitsevat mänty ja kuusi. Kesäkuun alussa varsinkin männyn siitepöly värjää maiseman ja rantavedet keltaiseksi. Silloin koivun kukinta on jo melkein ohi, joten monet allergiset huokaisevat helpotuksesta. Eivät kaikki.

Joutsenon Korvenkylässä kauppaa pitävä Paula, 60, kuuluu niihin harvoihin, jotka oireilevat voimakkaasti myös männyn siitepölystä.

- Pahimpaan kukinta-aikaan silmiä kutittaa ja käsien ja kasvojen iho on huonona. Tämä vuosi oli onneksi tavallista helpompi, vaikka siitepölytilastot kertoivatkin kesän olleen keskitasoa.

Nimenomaan iho-oireet herättivät aikoinaan epäilemään mäntyallergiaa.

- Ensimmäiset oireet taisivat tulla saunassa mäntylauteista, takapuoli meni melkein ruvelle! Siitä on jo monta vuosikymmentä. Ja mäntysuopa ei sovi minulle ollenkaan, sillä käsien iho menee rikki ja kutina on hirveä.

 

Äitinsä poika

 Allergiat eivät Paulalla rajoitu mäntyyn, vaan oireita aiheuttavat myös lehtipuut, heinät ja pujo. Kotieläimiä perheeseen ei ole edes harkittu, siitä on pitänyt huolen vahvasti atooppinen iho.

 Samassa kaupassa työskentelee myös Paulan poika Pasi, joka on perinyt äitinsä allergiataipumuksen.

 - Ennen oireita oli paljonkin, mutta onneksi iän myötä iho on rauhoittunut.

Kauppiaan työssä mäntyallergia ei juuri haittaa. Tosin uudet kassakoneet eivät tottele puuvillahanskoja, joten Paulan hansikkaan etusormeen on näverretty reikä.

 - Mäntyä en silti ole uskaltautunut halaamaan!

 

27.8.2012

 

« Takaisin