Allergia puhkesi Suomessa

Allergia puhkesi Suomessa

Fardowsa, 29, tuli Suomeen 15 vuotta sitten. Kahdeksan vuoden ajan hän on kärsinyt siitepölyallergiasta, joka pahenee vuosi vuodelta. Tämä kevät on ollut kaikista rankin: raskauden takia hän ei halunnut käyttää lääkkeitä.

Iloinen somalialaisnainen elää jännittävää aikaa kenialaisen Omar -miehensä kanssa Helsingissä. Perheen esikoinen syntyi toukokuussa 2012. Suomessa kätilöksi opiskellut Fardowsa viettää nyt suurimman osan aikaa kotona sisällä. Äitiyslomalle hän jäi Maamu-tutkimuksen tutkimuskoordinaattorin työstä.

– Lääkkeet auttavat siitepölyallergiaan, jos aloitan niiden ottamisen ajoissa. Tänä vuonna en halunnut käyttää lääkkeitä raskauden takia, ja olo on kauhea. Silmiä kutisee ja nenä vuotaa koko ajan.

Syöminenkin tuo oman haasteensa, koska naista vaivaa myös ruoka-allergia. Muun muassa hedelmät ovat kiellettyjä, paitsi appelsiini. Koiratkin aiheuttavat hänelle allergiaoireita.

 
Allergiavapaa Somalia

Fardowsan mukaan somalialaisilla ei ole allergioita Somaliassa. Nainen kertoo, että Suomeen muuttamisen jälkeen myös hänen siskonsa ja veljensä ovat saaneet siitepölyallergian.

– Oli yllätys, että meillä kaikilla puhkesi allergia täällä Suomessa. Pelkäsin aluksi kamalasti, että sairastun myös astmaan, Fardowsa sanoo. Pelko on onneksi osoittautunut aiheettomaksi.

Nuori nainen suhtautuu allergioihin mutkattomasti.

– Suomessa on hyvät lääkärit ja lääkkeet, jos allergiaoireet pahenevat. Oloni kohenee, kun pystyn taas syömään lääkkeitä. Enempi huolissani olen, miten pärjään allergioiden kanssa ulkomailla, hän miettii.

 
Ostoslistalla keittokirja

Tuore äiti miettii jo kovasti vauvan elämää, ja tuleeko tälle mahdollisesti allergioita.

– Aion kokata yli puolivuotiaalle lapsellemme sitten aikanaan suomalaista ruokaa, koska somalialainen ruoka sisältää paljon rasvaa ja hiilihydraatteja. Ensi pitää kyllä ostaa keittokirja, koska en ole vielä kummoinen kokki, Fardowsa suunnittelee iloisesti.

 

29.05.2012

 

 

 


 

 

« Takaisin