Jaakko huomaa huonon ilmanlaadun ja hajusteet

Jaakko huomaa huonon ilmanlaadun ja hajusteet

Jaakko, 77, on sairastanut astmaa vuodesta 1985. Hän joutui silloin jäämään eläkkeelle nuohoojan tehtävästään.

- Kolmekymmentä vuotta sain tehdä nuohoojan töitä täällä Eräjärvellä ja Orivedellä.

Mies arvelee, että työ on ollut suurin astman puhkeamisen syy.

- Työuran lopussa jouduin menemään sisälle öljykanaaleihin ja puhdistamaan niitä. Silloin hengityssuojat olivat vähän semmoisia ja tämmöisiä.

Aluksi leipätyön lopettaminen otti koville, mutta pian Jaakko houkuteltiin mukaan harrastustoimintaan. Hän alkoi tehdä olki- ja tuohitöitä ja liittyi mukaan silloisen Keuhkovammaliiton, nykyisen Hengitysliiton, paikallistoimintaan.

- Harrastuksia tuli mietittyä vähän koko ajan, niistä tuli niin kuin työn korvikkeita. Aloin opettamaan olkitöiden ja tuohitöiden tekoa muillekin. Perustimme myös tänne Orivedelle liiton itsenäisen paikallisyhdistyksen.

Jaakko toivoo, että kukaan ei jäisi yksin sohvan pohjalle sairauksien kanssa. Kun lähtee harrastustoimintaan, saa iloa ja sisältöä elämään.

 
Keuhkot kertovat pölyistä

Astman lisäksi Jaakolla on muun muassa gluteeniton ja laktoositon ruokavalio. Keväällä hän tietää keuhkoissaan, että nyt on pölyjä liikkeellä. Silloin on otettava lääkettä enemmän.

- Voimakkaat deodorantit ovat kaikkein pahimpia minulle - samoin tupakansavu, Jaakko sanoo.

Hänellä on ollut sama ja sopiva lääkitys nyt jo noin kymmenen vuoden ajan. Aluksi lääkkeitä kokeiltiin ja vaihdettiin monta kertaa.

Jaakko käy astmakontrollissa puolen vuoden välein. Se on kuulemma ihan riittävä tahti; tähän mennessä on jo oppinut tuntemaan itsensä ja oman sairautensa. 

- En yleensä edes tunne, että sairastan astmaa.

Jaakko kiersi yhdistysvuosina paikallisissa kouluissa kertomassa hengitysasioista. Silloin hän huomasi joissakin paikoissa, että täällä on huono sisäilma. Jälkikäteen onkin paljastunut monia korjauskohteita kouluissa sisäilmaongelmien vuoksi.

 

02.04.2012

 

 

« Takaisin