Terveisiä elintarvikevalmistajille: valkosipulimarinadi pois!

Terveisiä elintarvikevalmistajille: valkosipulimarinadi pois!

Tarjalla, 53, on monta allergiaa. Astma ja atooppinen ihottuma ovat myös hänen sairauslistallaan. Iloa elämään tuovat muun muassa työ yrittäjänä ja kolme lemmikkieläintä.

Helsinkiläinen psykoterapeutti kertoo allergioidensa kehittyneen pikkuhiljaa. 15 -vuotiaana Tarjalle tulivat ensimmäiset oireet: kädet alkoivat kutista kalankäsittelyn jälkeen, ja ihottumaakin tuli käsiin. Myöhemmin perheen undulaatti aiheutti teinille hengenahdistusta. Lintu saikin sitten lähteä toiseen kotiin.


20–30 -vuotiaana opiskelijalla eläinallergiat lisääntyivät entisestään. Maalla lapsuutensa viettänyt pohjalaistyttö ei enää sietänyt lehmiä, hevosia, koiria eikä jyrsijöitä.

 

Rakkaat kissat

– Viimeisenä oireita tuli kissoista. Ex-mieheni halusi ottaa meille siamilaiskissan, ja Otto tuli kotiimme. Myöhemmin kissa sai kaverikseen itämaisen Dinon. Hyvin olen pystynyt elämään omien kissojeni kanssa! Niille en ole allerginen.

Ensimmäiset kissaherrat ovat jo kissojen taivaassa. Nyt tämän ex-papin kissalassa asuvat siamilaiskissa Nasu, 8 vuotta ja cornish rex -kissat Robin, 1,5 vuotta ja Matti, 3 kuukautta.

Tarjan kala-allergia paheni vuosien vieriessä.

– Vältän myös katkarapuja ja äyriäisiä. Tonnikalaa söin viimeksi 40 -vuotiaana, hän muistelee.

Nelikymppisen valkosipulin syömiselle tuli myös totaalinen stoppi. Jo sipulin haju aiheuttaa tälle naiselle nykyisin hengenahdistusta.

– Miksi valkosipulimarinadia pitää lisätä niin moniin ruokaan ja jopa leipiinkin? Suolaakin on helpompi välttää, nainen puuskahtaa.

Nelikymppisenä hän huomasi kärsivänsä hajusteyliherkkyydestä. Ainoastaan työkaverin käyttämä ruusuvesi ei aiheuta hänelle mitään oireita.

Atooppinen ihottuma vaivaa Tarjaa talvisin. Kesällä hänellä on helpompaa auringon ansiosta.

– Ilmankostutin öisin helpottaa aika lailla oloani. Ja nenähuuhtelukannusta tuntuu joskus olevan enemmän apua paremmin kuin lääkkeistä.

Ei sairauslista tähän lopu. Tarjalla on myös ristikkäisallergia: siitepöly ja omenat aiheuttavat ongelmia. Kotimaiset viinimarjat ja mustikka ovat mustalla listalla. Hän voi käyttää ainoastaan yhtä kipulääkettä - eikä ollenkaan villavaatteita.

 
Oma kiviseinä

Vaikka Tarjalla on monia allergioita ja astma, hän elää mielestään hyvää elämää.

– Pärjään yleensä hyvin lääkkeiden avulla. Yritän pitää pölyt pois kotoa, minulla ei ole raanuja eikä räsymattoja. Nahkaiset huonekalut on helppo putsata, hän tuumii.

Kiireinen nainen täyttää vapaa-aikansa jatko-opinnoilla, mutta häneltä löytyy aina aikaa myös ystävilleen. Tarja on itse remontoinut kotiinsa tyylikkään, sadoista pienistä liuskekivipalasista koostuvan kiviseinän.

 

9.3.2011

 

« Takaisin