Omat eväät matkalaukussa

Omat eväät matkalaukussa

Simon ja Annan perheen yhdessä matkalaukussa on aina ruokaa. Liikkuvainen viisikko ottaa omat eväät mukaan, kun lähtee ulkomaille. Mitään ei jätetä tekemättä ruoka-allergioiden takia.

Avioparin perheeseen kuuluu kolme ruoka-allergista lasta, joilla on todettu myös astma: Aaro 7, Hertta 5 ja Reima 2.Lapset ovat perineet vanhemmiltaan sairaudet, koska isällä on ruoka-allergioita ja hän on sekä astmaatikko ja atoopikko. Äidillä on myös astma.

Lapsilla oli aluksi minimaalinen lista siitä, mitä he pystyivät syömään.

– Hertan tilanne oli vaikein. Yksivuotiaana kaikille on löytynyt sopiva ruoka: poronliha.

Aaron ja Hertan tilanne on nykyään muutenkin hyvä. He pystyvät syömään maitotuotteita, kuten juustoa ja jäätelöä. Maitoa he eivät juo, eikä kananmunat eivätkä vehnätuotteet sovi heille. Tosin Hertalle kokeillaan nyt vehnää.

Isä-Simo kertoo, että lasten allergioihin suhtautumista on helpottanut hyvän allergologin löytyminen. Reimakin pystyy syömään nykyisin 10 eri ruoka-ainetta.

 

Tärkeä toivo

Simo-isää jo naurattaa, millaista elämä oli ensimmäisen, allergisen, lapsen kanssa. Monet sanoivat silloin, että kaksivuotiaana lapsen allergiat katoavat. Eivät kadonneet Aarolla.

– Toivo on tärkeää! Ei ole yhtä selviytymismallia, mutta kyllä tilanne joskus muuttuu helpommaksi, jos vaan uskoo ja jaksaa, hän kannustaa muita allergisten lasten vanhempia.

Allergiat eivät enää määritä perheenjäsenten elämää.

– Menemme esimerkiksi kaikki yhdessä ravintolaan ja teemme Reimalle omat eväät. Ravintolat suhtautuvat hyvin allergisiin lapsiin, ja aika vähän tulee muuallakin ongelmia.

 

Eväät syötävä koneessa

Perhe on matkustanut paljon. Hauskoja matkamuistoja on kertynyt siitä, että ulkomaille lennettäessä yksi laukku on ollut täynnä ruokaa – tai että ruokia on pakattu useampaan laukkuun. Jos vaikka ruokalaukku katoaisi matkalla…

– Aina on omat eväät saanut ottaa myös lentokoneeseen, Simo muistelee.

Koska USA:han ei saa viedä elintarvikkeita, sinne mentäessä eväät on pitänyt syödä jo lentokoneessa.

Perhe asuu nykyisin Muuramessa Jyväskylän kupeessa. Aiemmin he asuivat Jämsässä, missä he osallistuivat Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksen paikallistoimintaan. Vanhemmat kävivät esimerkiksi puhumassa kokemuksistaan ja antamassa vertaistukea Alligaattorit -ryhmässä allergiaa ja astmaa sairastavien lasten vanhemmille.

 

28.11.2011 

 

« Takaisin