Ilmanpuhdistaja hurisee yöt

Ilmanpuhdistaja hurisee yöt

Joensuulainen Satu 38, sairastui allergioihin ja astmaan parikymppisenä. Pahimmat allergiaoireet koituvat koivusta ja lepästä.

– Lisäksi minulla on lääkeaineallergia neomysiinille ja kosmetiikka-allergia.


Myös hajusteallergia on todettu.


– Saan iho-oireita, jos voiteessa on hajustetta. Niinpä pitäydyn tietyissä merkeissä, yleensä apteekin salvoissa.

Satu käyttää allergialääkkeitä vain silloin, kun hänellä on oireita, eli yleensä keväisin. Nenäsuihke ja silmätipat auttavat. Astmaan hänellä on käytössä ympärivuotinen avaava ja hoitava lääke.

 
– Joskus harvoin joudun turvautumaan kortisonikuuriin, jos astmaoireet pääsevät pahoiksi. Se on se viimeinen keino.


Tällä hetkellä Satu kokee, että oireet ovat hallinnassa. Sairaudet vaikuttavat kuitenkin yleiseen olotilaan ja virkeyteen.

– Minua väsyttää siitepölyaikana jatkuvasti. Lisäksi sairastamisella on vaikutusta sosiaalisiin suhteisiin. Joskus pitää sanoa ihmisille, jos he esimerkiksi tupakoivat.

Pahinta on väsyneisyys ja turhautuneisuus silloin, kun astma vaivaa. Vie pitkän ajan ennen kuin lääkitys puree niin, että sairauden saa taas hallintaan.


Satu on kerran joutunut luopumaan työpaikastaan, koska hän ei enää kestänyt jatkuvaa nuhaa ja vuotavia silmiä. Hän kertoo aina nykyään työpaikkahaastattelussa sairastavansa astmaa ja allergiaa.

Naisen nikseihin kuuluu laittaa yöksi ilmanpuhdistin päälle. Kun se hurisee, saa yön nukuttua. Lisäksi hän käyttää sarvikuonokannua nenän huuhtelemiseen.


– Astman ja allergian kanssa voi elää ihan hyvää elämää, kun muistaa pitää huolta itsestään ja käyttää tervettä järkeä.

 

18.10.2011

 

« Takaisin