Pölyallergialla tarkoitetaan yleensä sellaisia allergisia tai sellaiseksi tulkittuja oireita, jotka tulevat tavallisesta huonepölystä.
Vuosia sitten oli kaupallisesti saatavana testiliuos ihopistokokeita ja ihonsisäisiä kokeita varten. Niiden tulokset vaihtelivat henkilöstä, valmistajasta ja jopa vuodesta toiseen siitä riippuen, mistä pöly oli kerätty. Testiaineiden lähteenä oli kymmenistä, jopa muutamasta sadasta kodista imuroimalla kerättyä pölyä. Testin tulos sopi hyvin harvoin testattavan oireisiin. Sen takia pölytesteistä sellaisinaan on luovuttu.
Mitä huonepölyssä sitten on? Kaikissa näytteissä on ainakin ihmisen hilsettä ja ihmisihon rasvahiivoja sekä kangaskuituja, kuivaneita ruoan valkuaisia sekä joka kodissa tavattavia, oireita aiheuttamattomia homesieniä ja hiivoja.
Lemmikkieläinkodeissa on tietysti lemmikin hilsettä sekä sen syljen ja virtsan valkuaisia. Niitä kulkeutuu vaatteissa vähän myös sellaisiin koteihin, joissa lemmikkiä ei ole.
Siitepölyaikana huoneilmassa on aina enemmän tai vähemmän siitepölyä ja varsinkin keväällä katupölyä sekä liikenteestä ja lämmityksestä tulevia pienhiukkasia.
Ulkoilman homeitiöitä tunkeutuu ilmanvaihdon mukana keväästä syksyyn, eniten loppukesällä.
Vesivauriokodeissa voi olla haitallisiakin homeitiöitä ja bakteereja.
Takavuosina oltiin huolestuneita pölypunkeista ja annettiin ohjeita niiden torjumiseksi. Sitten ilmeni, että pölypunkkeja on Suomessa hyvin harvassa kodissa eikä niissäkään oireita aiheuttavia määriä.
Entä, jos allergisia silmä-, nenä-, keuhko- tai iho-oireita sitten tulee kotona tai jossakin kyläpaikassa mutta ei juuri muualla? Entä, jos alat aivastella aina jonkun henkilön läheisyydessä tai suudellessa huulet kutiavat, kenties turpoavat ja tulee palan tunne kurkkuun?
Silloin on mahdollista, että olet allerginen kyseisen henkilön valkuaisille, joita on hilseessä, syljessä ja tai muissa eritteissä. On myös mahdollista, että olet allerginen toisen henkilön rasvahiivoille, joita ihmisillä on kolmea päälajia, joilla on toistakymmentä alalajia.
Kaikkiaan terveessä ihmisihossa elää kuutisenkymmentä hiiva- ja homelajia. Hyvin suuri joukko laajaa atooppista ekseemaa sairastavista on allergisia omille rasvahiivoilleen. Se pitää yllä ihottumaa, mutta rasvahiiva-allergian osuutta hengitystieoireisiin ei toistaiseksi tunneta. Osa huonekasveista sisältää allergeeneja, jotka joutuvat pölyyn. Sellaisia ovat mm limoviikuna ja traakkipuu.
Monessa työpaikassa on omat pölyaltisteensa. Sellaisia ovat esimerkiksi leipomoiden jauhopöly ja karjatilojen eläin- ja homepölyt.
Mitä tehdä, jos epäilee saavansa allergiaoireita kotona tai vierailupaikassa? Lääkärin kanssa kartoitetaan mahdolliset altisteet, kuten lemmikkieläimet, vesivauriot, huonekasvit ja harrasteet.
Kaupallisia testejä on käytettävissä useimmista mahdollisista allergeeneista. Tarvittaessa kerätään pölynäyte, joka tapahtuu yksinkertaisimmin pölynimurilla uuteen pussiin. Sillä voidaan sitten tehdä ihotestejä, mahdollisesti myös altistuskokeita.
Lähde: Matti Hannuksela 2015
|