Allergia-ja Astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton yhteinen tiedote 12.8.2011

 

Koululaisten allergiaruokavaliot tarkastettava
– ja tarvittaessa purettava

 

Koulujen alkaessa on aika tarkastaa, onko peruskoululaisten allergiaruokavalioita jäänyt turhaan päälle.
   – Jos lapsi pystyy syömään ruoka-ainetta, jolle hän on aiemmin ollut allerginen, allergiaruokavalion voi lopettaa. Mutta vakavissa ruoka-allergioissa allergiaruokavalioita on jatkossakin noudatettava, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, dosentti Erkka Valovirta painottaa.
  
Kansallisen allergiaohjelman uudet hoito-ohjeet eri-ikäisille allergiapotilaille ovat selkeitä. Suurin osa allergioista on lieviä. Lievä allergia on monella enemmän taipumus kuin sairaus. Näin ollen lieväoireisessa allergiassa välttämisruokavalio ei ole tarpeellinen. Allergiaoiretta aiheuttavaa ruokaa vältetään oireen vaikeuden mukaan yksilöllisesti ja määräaikaisesti. Vaikeassa allergiassa täydellinen välttäminen on edelleen ainoa hoito.
   – Nyt tarvitaan uutta asennoitumista allergioiden hoitamiseen, sanoo Valovirta.
   Suomalaisista melkein joka toisella on erilaisia allergioita. Lapsista ruoka-aineallergioita on noin 5-10 prosentilla. Ne ovat voimakkaimpia ensimmäisen elinvuoden aikana. Tavallisimman allergiaa aiheuttavat maito ja kananmuna.

Allergiaruokavaliot tarkistettava joka syksy

Terveydenhoitajat kouluissa eri puolilla Suomea arvioivat tänä syksynä peruskoululaisten välttämisruokavalioita. Ne ovat turhia, jos lapsi pystyy syömään ruoka-ainetta ilman oireita. Koska tilanne voi muuttua ajan kanssa, koululaisten allergiaruokavaliot on tarkastettava aina syksyisin ja purettava heti, kun allergiaoireita ei enää tule.
   – Suurin osa lasten ruoka-allergioista on lieviä. Erityinen huomio on aina kiinnitettävä vakaviin allergioihin. Ne hoidetaan jatkossakin terveydenhuollossa. Niihin siedätys ei sovi, lääkäri Erkka Valovirta muistuttaa.
   Uusien ekaluokkaisten allergiaruokavaliot on yleensä tarkastettu ennen koulun alkua tai ne tarkastetaan koulun alkaessa. Vanhempien on aina kerrottava lastensa ruoka-allergioista kouluterveydenhoitajalle ja opettajalle. Jos jollakin on vakava ruoka-allergia ja vaarana anafylaksia eli äkillinen ja hengenvaarallinen allerginen reaktio, hän on erityisseurannassa.
   Lasten anafylaksian tavallisimmat aiheuttajat Suomessa ovat ruoka-aineet kuten viljat, maito, pähkinät tai siemenet ja kananmuna.
  
Allergiaohjelman sanoma tutuksi

Allergia- ja Astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton yhteinen Kansallisen allergiaohjelman väestöviestintähanke 2011 – 2013 alkoi maaliskuussa. Sen kautta tiedotetaan suomalaisille perheille allergian uusista hoitomuodoista ja -suosituksista.
   Viestintähankkeen taustalla on Kansallinen allergiaohjelma 2008 - 2018, jonka tavoitteena on vähentää allergioita, lisätä suomalaisten sietokykyä, saada vakavat allergia- ja astmaoireet hoidettua ajoissa sekä yhtenäistää allergian hoitokäytäntöjä. Filha ry on kouluttanut vuodesta 2008 lähtien terveydenhuollon ammattilaisia uusista ohjeista.
 

Lisätietoja:

Erkka Valovirta, dosentti, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri,
Suomen Terveystalo ja Filha ry, puh. 040 510 2101
Kimmo Saarinen, dosentti, Allergia- ja Astmaliitto, puh. 040 721 4108