Allergia- ja Astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton tiedote 29.1.2013

 

Allergiat kiinnostivat Suomi24 -verkkoyhteisössä

 

Professori Matti Hannuksela ja asiantuntijalääkäri Teija Dunder vastasivat melkein 500 kysymykseen Suomi24:n Kysy allergioista -palstalla viime vuonna. Palstan käyttäjät kokivat palvelun hyödyllisenä.

 

– Terveyteen liittyvät kysymykset kiinnostavat suomalaisia nettipalstoilla. Kansallisen allergiaohjelman tarjoilema Kysy allergioista -palsta vei hienosti uusia allergiaviestejä väestön keskuuteen Suomi24:lla, projektipäällikkö Kimmo Saarinen sanoo.

Palstalla kirjattiin vuoden aikana yli 60 000 ihmistä. Viestejä ketjuuntui kaikkiaan lähes pari tuhatta. Suomi24:n toteuttaman käyttäjäkyselyn mukaan 77 % vastaajista piti palstaa hyödyllisenä. Suurin osa tuli palstalle etsimään vastauksia heitä askarruttaviin allergiakysymyksiin ja seuraamaan keskusteluja. Lääkäreiden vastauksia kysyjät pitivät ymmärrettävinä. Vastaukset jäävät nettiin pysyvästi.

Professori Matti Hannuksela on kokenut nettilääkäri. Hän on aiemmin vastannut Allergiaohjelman väestöviestintähankkeen kysymyspalstalla allergiaterveys.fi -sivustolla ja tätä ennen Allergia- ja Astmaliiton kotisivuilla.  Asiantuntijalääkäri Teija Dunder aloitti vastaamisen keväällä 2012. Oulun yliopistollisen sairaalan lääkäri piti vastaamiskokemusta mielenkiintoisena.

– Palstalla oli paljon aitoa pohdintaa.

 

Nettilääkärin mietteitä

Sadoista kysymyksistä Dunderin mieleen jäi erityisesti kala-allergiasta parantumisen pohdinta silloin, kun kysyjä oli lapsuudessa saanut kerran voimakkaan reaktion kalasta, ja sen jälkeen välttänyt kalaa pitkälle aikuisikään.

– Vastasin, että paranemisen mahdollisuus on olemassa. Toisaalta 40 % on allergisia vain yhdelle kalalajille, muut käyvät. Sitä voidaan tutkia esimerkiksi allergiatestillä ja tarvittaessa valvotulla altistuksella.

Dunder koki nettilääkärin tehtävän sopivasti haastavana.

– Kysyjien ikä ja elämäntilanteet vaihtelivat suuresti. Samoin sairasteluhistoria ja oireet. Nämä erilaiset aspektit toivat omat haasteensa vastaamiseen.

 Palvelun merkityksestä lääkäri sanoo:

– Yksittäiselle palstan kysyjälle merkitys voi olla yllättävän suuri.  Ajattelisin, että joku kysyjä saa sysäyksen tehdä jotain muutosta oireiluunsa. Esimerkiksi hakeutua tutkimuksiin tai hakea lisäselvitystä - tai jopa aloittaa tie kohti tupakoinnin lopettamista! Vertaistuki tai keskustelu on osalle myös hyvin tärkeää.

 

Allergia- ja Astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton yhteinen Kansallisen allergiaohjelman väestöviestintähanke alkoi maaliskuussa 2011. Sen kautta tiedotetaan suomalaisille perheille allergian uusista hoitosuosituksista. Keskeinen kanava on internet ja siellä hankkeen sivusto www.allergiaterveys.fi. Hanke jatkuu vuoden 2015 loppuun.

 

Lisätietoja:

 

Projektipäällikkö Kimmo Saarinen                                                Asiantuntijälääkäri Teija Dunder

040 721 4108, kimmo.saarinen@allergia.fi                                08 – 3155 301, teija.dunder@oulu.fi