Allergia- ja Astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton tiedote 13.6.2012
Vaikean allergian hoito kansalaistaidoksi:
Adrenaliiniruiske reiteen ja soitto hätänumeroon 112
Eräät lääke- ja ruoka-aineet ja kesällä varsinkin pistiäiset voivat aiheuttaa äkillisen ja vakavan allergiareaktion, anafylaksian. – Tärkeintä anafylaksian hoitamisessa on toimia heti, professori Erkka Valovirta painottaa.
Anafylaksia on hengenvaarallinen reaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti, aiheuttaa oireita useassa elimessä samanaikaisesti ja vaatii nopeaa ensiapua. Suomen sairaaloissa hoidetaan vuosittain 150 - 200 potilasta anafylaksian vuoksi. Kaikkien anafylaktisten ja sen kaltaisten reaktioiden hoito on adrenaliiniruiske reiden lihakseen. Potilas on aina lähetettävä sairaalaan tarkkailtavaksi.
– Näin pitää tehdä, koska reaktio uusii jopa joka viidennellä, kertoo Valovirta. Hän kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia allergian uusista hoitosuosituksista Kansallisen allergiaohjelman nimissä vuosina 2008 – 2018.
Tunnista anafylaksian oireet
Tyypillisiä oireita anafylaksialle ovat:
- ihon punoitus, turpoaminen tai paukamat (nokkosihottuma)
- kämmenten, jalkapohjien ja päänahan kutina
- nielun ja kurkun kutina ja turpoaminen
- äänen käheytyminen ja hengenahdistus
- pahoinvointi, oksentelu ja ripuli
– Anafylaksiapotilas on myös punakka, ei kalpea kuten pyörtynyt on, allergologi Erkka Valovirta lisää.
Kun tunnistat oireet, pistä kertakäyttöisellä adrenaliiniruiskeella adrenaliinia reisilihakseesi. Ota antihistamiini- ja kortisonitabletit. Jos sinulla on astma, ota kaksi annosta avaavaa astmalääkettä. Hakeudu välittömästi lähimpään päivystyspisteeseen soittamalla numeroon 112.
Tarkista myöhemmin, mikä aiheutti reaktion, ja kuinka se on jatkossa vältettävissä. Varmista, että sinulla on aina mukana Suomen Punaisen Ristin SOS -passi tai muu selkeä tieto vaikeasta allergiastasi. Anafylaksian aiheuttaneen tekijän selvittäminen on osa hoitoa. Siksi anafylaksiapotilaat ohjataan allergiatutkimuksiin.
Näillä ohjeilla pystyt myös auttamaan anafylaktisen reaktion saanutta henkilöä, jos hän tarvitsee apuasi.
Allergia- ja Astmaliiton, Hengitysliiton ja Iholiiton yhteinen Kansallisen allergiaohjelman väestöviestintähanke 2011 – 2015 tiedottaa suomalaisille perheille allergian uusista hoitosuosituksista. Niistä voi lukea lisää myös hankkeen www.allergiaterveys.fi -sivustolta.
Lisätietoja analyfaksiasta, sen tunnistamisesta, hoidosta ja ennaltaehkäisystä: Erkka Valovirta, professori, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, Suomen Terveystalo ja Filha ry, puh. 040 510 2101, erkka.valovirta@terveystalo.com
Lisätietoja Allergiaohjelmasta: Kimmo Saarinen, dosentti, Allergia- ja Astmaliitto, puh. 040 721 4108, kimmo.saarinen@allergia.fi, www.allergiaterveys.fi
|