KUIVA IHO JA TALVEN HAASTEET
Teksti: Tuula Ketola
Suomalaisille on tyypillistä kuiva iho – ja joka viides kärsii atooppisesta ihosta. Miten hoitaa tällaista vaativaa ihoa talvella?
Atooppisen ihon esiintyvyys on nelinkertaistunut niin sanotuissa kehittyneissä maissa viimeisten 20 vuoden aikana. Syynä tähän, kuten allergioiden yleistymiseen yleensä, pidetään elintason nousua ja elintapojen muutoksia.
– Atooppinen iho tarkoittaa kuivaa ihoa, johon voi syntyä atooppinen ekseema. Tyypillistä tällaiselle iholle on kutina ja kuivuus, terveydenhuollon maisteri, sairaanhoitaja Taina Paarmas kertoo.
Ihoatoopikolla allergiataipumus
Kuivuuden syynä on ihon keratiini- eli sarveiskerroksessa olevan läpäisyesteen poikkeavuus: iho päästää kosteutta karkuun ja ärsyttäviä aineita sisään. Ihosta puuttuu pitkäketjuisia rasvoja eli keramideja. Osalla on myös muuttunut ihon sarveiskerroksen valkuaisten rakenne ns. filaggriinigeenin mutaation takia.
Ihoatoopikolla on usein atooppinen allergiataipumus: hän voi kärsiä allergisesta nuhasta, allergisesta silmätulehduksesta, ruoka-allergiasta tai astmasta.
Atooppinen iho kuivuu erityisesti talvisin ja kutisee helposti. Kutinasta aiheutuu raapimista. Se pahentaa oireilu ja kutinaa – ja noidankehä on valmis.
– Vaikka kutinaa on vaikea kestää, raapimista olisi hyvä välttää viimeiseen asti. Jotkut yrittävät hillitä sitä esimerkiksi taputtelemalla tai puhaltelemalla, tietää Paarmas.
Ympäri vuoden atooppista ihoa pahentavat liian kuivattavat pesut, karkeat vaatekuidut, hikoilu, pesu- ja puhdistusaineet, hajustetut kosmetiikkatuotteet ja stressi.
Atooppinen ekseema tarkoittaa kutisevaa, kroonista tai jatkuvasti toistuvaa ihotulehdusta tietyillä ihoalueilla. Pikkulapsilla sitä esiintyy kasvoissa, raajoissa ja vartalossa, lapsilla ja nuorilla taas taipeissa, kasvoissa, käsissä, jalkaterissä ja reisien takapinnoissa. Aikuisilta atooppista ekseemaa löytyy lähinnä kasvoista, kaulasta, ylävartalosta ja käsistä.
Ennalta arvaamattomat pahenemisvaiheet ovat tyypillisiä atooppiselle ekseemalle. Joskus sitkeän ekseeman taustalla on allergioita.
Tärkeä perusvoide
Atooppista ekseemaa hoidetaan ensisijaisesti perusvoiteilla. Muita hoitomuotoja ovat paikalliskortikosteroidit, pimekrolimuusi, sidokset, SUP- ja UVA- valohoidot sekä sisäiset lääkehoidot.
Säännöllinen perusrasvaus on hoidon kulmakivi. Voiteissa on oltava humektantteja eli vettä sitovia aineita ja kosteuden haihtumista estäviä aineita eli vahoja ja öljyjä.
– Voidetta pitää laittaa iholle runsaasti ja säännöllisesti, Taina Paarmas sanoo.
Aikuisille tämä tarkoittaa koko keholle 20–30 grammaa kerralla. Voidetta pitää käyttää 1-2 kertaa päivässä. Jos tämä ei riitä, se on merkki ihotulehduksesta. Sitten on käytettävä lääkevoidetta.
Voiteen sijaan voi kokeilla alkoholia ja glyserolia sisältävää desinfektioainetta.
Älä vältä pesuja
Herkän ihon, mikä atooppinen ihokin on, hoitoon liittyy etenkin pesujen suhteen virheellisiä käsityksiä.
– Päivittäinen pesu on sallittua ja suotavaa. Useimmiten vesi riittää. Saippuaa käytetään aina kun on ekseemaa, kertoo Paarmas.
Mitä enemmän ihottumaa, rupia tai ihoinfektion merkkejä, sitä enemmän ihminen voi antaa iholle kylvettelyä ja pesua. Myös saunominen on sallittua. Se ei kuivata atooppista ihoa, vaan kosteuttaa sitä. Saunominen ei kuitenkaan sovi kaikille.
Talvella näin
Auringonvalon puutteen ja kuivan ilman takia iho kuivuu talvella. Siksi silloin kannattaa käyttää rasvaisempia ja täyteläisempiä voiteita. Pesuja ei tarvitse vähentää. Myös aurinkomatkat, joita muun muassa Iholiitto järjestää jäsenilleen, ja valohoidot auttavat.
Talvella perushoidoksi riittää puhdistus ja kosteutus. Kannattaa käyttää täyteläisempää ihovoidetta, esimerkiksi ottaa yövoide päiväkäyttöön.
– Perinteisiä pakkasvoiteita ei suositella. Keskirasvainen ihovoide kannattaa levittää iholle puoli tuntia ennen pakkaseen menoa, jotta se ehtii imeytyä, Taina Paarmas neuvoo.
Ihoa voi suojata talvella kätevästi myös vaatteilla; kaulaliinalla ja kommandopipolla.
Sopivat ihonhoitotuotteet
Atoopikolle sopivat hajusteettomat tuotteet. Kaikkea voi kokeilla silloin, kun ei ole atooppista ekseemaa.
– Siitepölyallergisen kannattaa kokeilla varoen luontaiskosmetiikkaa, sanoo Paarmas.
Tutkimusnäyttöä erityyppisten voiteiden paremmuudesta on vähän. Voide kannattaa valita aina omaa ihoa kuunnellen: käytä sitä, mikä tuntuu hyvältä. Aina kannattaa aloittaa keskirasvaisella voiteella.
Jos tunnin kuluttua tuntuu, ettei olisi rasvattukaan, kannattaa vaihtaa voide rasvaisempaan. Jos taas voide tuntuu liian raskaalta, vaihda kevyempään. Kirvelevä voide kannattaa vaihtaa rasvaisempaan.
Lisätietoja saa järjestöistä: Allergia- ja Astmaliitosta (www.allergia.fi) ja Iholiitosta (www.iholiitto.fi). Iho-ja kosmetiikkaneuvontaa saa numerosta 09 – 4770 5464 tai 040 834 8803 ja nettiosoitteesta kosmetiikka@allergiahelsinki.com.
………………….
Terveydenhuollon maisteri, sairaanhoitaja Taina Paarmas Ihokeskus Taina Paarmaksesta puhui kuivan ja herkän ihon talvihoidosta Neutralin ja Kansallisen allergiaohjelman väestöviestintähankkeen Kohtalona kuiva iho -seminaarissa Helsingissä helmikuussa 2012.
|