
Elinympäristön, ravinnon ja ihmisen immuunijärjestelmää muokkaavan mikrobiston välillä on kiinteä vuorovaikutus. Yksinkertaistettuna: kaikki mitä syömme, juomme, kosketamme ja hengitämme heijastuu mikrobiston kautta terveyteen ja hyvinvointiin!
Hedelmät, marjat ja vihannekset ovat terveellisiä ja ne sopivat lähes jokaiselle allergisellekin. Kasvinosien pinnoilla on paljon mikrobeja (ektofyytit) – joskus joukosta löytyy myös ’pahiksia’, joiden syytä ovat pilaantumisen myötä aiheutuvat myrkytykset.
Paljon heikommin tunnetaan kasvinosien sisällä eläviä mikrobeja (endofyytit) – puhutaan kasvin mikrobiotasta. Nämä endofyyttiyhteisöt ovat monipuolisia ja runsaita. Esimerkiksi pintasteriloiduissa salaatinlehdissä on havaittu jopa 4,9 miljardia bakteeria tyypillisessä tarjoiluannoksessa, kun mukaan on laskettu sekä pinta- että sisäbakteerit!
Endofyyttibakteereja on kasveissa lähinnä solujen välisissä tiloissa ja kuljetussolukuissa. Ne lienevät peräisin lehtien pinnoilta tai maaperästä juurten ympäriltä. Valtalajeina häärivät usein gammaproteobakteerit, joilla on tutkimuksissa havaittu merkittäviä tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia.
Tuoreruokatarvikkeiden pitkäaikainen varastointi viileässä saattaa heikentää mikrobien elinmahdollisuuksia, joten lähiruoan suosimiselle saattaa olla taas yksi peruste enemmän!
Lisätietoja:
Kasvien mikrobiota
|