allergiaterveys ja kotipihat

 

Monelta kaupunkilaiseltakin löytyy pieni piha. Tästä ’miniluonnosta’ löytyy usein nurmikkoa, kukkia ja hyönteisiä. Ovatpa jotkut rakentaneet pihoilleen kala-altaita, hyönteishotelleja tai perhosbaarejakin!

Pihalla voi kasvattaa kukkia tai viljellä hyötykasveja. Kokeile rohkeasti, älä unohda hyötykasveja. Useimmat kukkakasvit ovat hyönteispölytteisiä, joten niistä vapautuu vähän allergisoivaa siitepölyä. Monimuotoinen hyönteislajisto houkuttelee pihaan myös lintuja!

Älä kuitenkaan istuta jättiputkia. Ne ovat näyttäviä mutta haitallisia vieraslajeja Suomen luonnossa. Kasvinesteet saavat joskus aikaan ihovaurioita ja aurinkoisella säällä jo pelkkä oleskelu jättiputken lähellä voi aiheuttaa oireita.

Jos olet pujoallerginen, niitä tai revi pujot juurineen. Pujo viihtyy pihapiireissä ja tienvarsilla. Sen siitepöly leviää vain lyhyitä matkoja. Siksi pujojen poistaminen vähentää siitepölymääriä ja vähentää allergiaoireita.

Kerrostaloasuminenkaan ei sulje tyystin luonnosta. Tee parveke viihtyisäksi kasveilla. Istuta vaikka peruna ämpäriin – se todella toimii! Lasten kanssa on mukava seurata, miten peruna kasvaa ja kukkii – ja mitä yllätyksiä mullan seasta syksyllä paljastuukaan. Samaa voit kokeilla muillakin kasviksilla.

 

Lisätietoja:

Puutarhurin miniopas 2011.pdf