Kysymyksiä ja vastauksia

Professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastasivat tällä palstalla Kansallisen allergiaohjelman aikana lähetetyihin kysymyksiin vuoden 2018 loppuun. Aiemmat kysymykset vastauksineen löytyvät sivuilta, mutta uusiin kysymyksiin ei ainakaan toistaiseksi vastata.

 

Kysyttyjä kysymyksiä

Siitepölyt:

Moi, minulla on 4 v. poika, jolla on siitepölyallergia (leppä,koivu). Testi tehtiin syksyllä, aikasemmin en tiennyt, että on allergiaongelma (ja kissa-koira allergia myös). Siitepölyallergia on kamala pojalle: nenä vuotaa, kutinaa koko ajan, aivastelee ja 3x viikossa vuotaa verta nenästä. Se vaikuttaa koko perheen elämän laatuun! Hoitona on AERIUS 0,5 mg/ml ja nenäs. NASONEX 50mg ja nenätipat jos ...
Kevät etenee ja kohta koivut kukkivat. Antihistamiinien käyttöä kehotetaan aloittamaan hyvissä ajoin, mutta esimerkiksi viime keväänä kukinta jäi niin torsoksi, ettei antihistamiineille ehkä olisi ollut tarvetta lainkaan. Onko antihistamiinien käytöstä ennakkoon tai varmuuden vuoksi jotakin hyötyä? Vai voisiko siitä olla enemmän haittaa?
Hei! 9-vuotiaalla tyttärelläni todettiin koivu- ja leppäallergia. Lääkäri määräsi aloittaa lääkityksen (Awamys nenäsuihke sekä Cetirizin) ennen kuin koivu aloitti kukintansa. Tiedustelisin, että miten pitkään lääkkeitä tulee ottaa?
Hei! 8 v. pojalla on heinäallergiaan käytössä Aerius 2.5 mg/päivä ja Avamys-suihke aamuisin, silmiin Lomudal-tippoja aamuisin ja tarvittaessa, jos kutiavat/punaiset. Lääkitys ei tahdo riittää, vaan aamuisin on pärskintää ja muuten esim. silmien kutiamista. Mitä lääkitystä voi lisätä? Onko nurminadalle siedätyshoitoa? Kiitos vastauksesta!
Minulta otettiin verikokeet. Näkeekö siitä ettei ole allergiaa siitepölyille? TV: Lea
Hei! 10-vuotiaalla pojallamme on ilmeisesti heinäallergia, joka oireili nyt tänä kesänä toista kertaa, huomattavasti voimakkaammin kuin viime kesänä. Hankimme apteekista Heinixiä ja silmätippoja, jotka auttavat oireisiin. Nyt kuitenkin viikko sitten kun kyläilimme Uudenkaupungin saaristossa, oireet iskivät vuorokauden aikana pojallemme hyvin nopeasti ja voimakkaasti – ja lääkkeet eivät olleet muka...
Olen kaksiviikoisen lapsen äiti ja kärsin nyt erittäin paljon koivun siitepölystä. Olen ihan tukossa. Onko mitään lääkettä (antihistamiinia), mitä saa käyttää imetyksen aikana.
Mistä saa hankittua hyttysverkon tapaan käytettävää suodatinkangasta ikkunaan - sen pitäisi estää siitepölyn lentäminen sisään.
Hei. Kysyisin tästä koivun siitepölystä, jota on joka paikka täynnä. Astmaatikkona ja allergisena olen kokenut tilanteen tukalaksi. Olen kaksinkertaistanut lääkitykseni ja sain kortisonitablettikuurin lisäksi. Sain myös terveyskeskuksessa hengitettävää kortisonihoitoa. Olen käynyt testeissä ja koivuallergiaa ei todettu ihotesteillä. Eikö testit olekaan varmoja? Miten varautuisin mahdollisiin koivu...
Voiko Etelä-Suomessa siitepölyallergikot jo saada oireita?