Kysymyksiä ja vastauksia

Professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastasivat tällä palstalla Kansallisen allergiaohjelman aikana lähetetyihin kysymyksiin vuoden 2018 loppuun. Aiemmat kysymykset vastauksineen löytyvät sivuilta, mutta uusiin kysymyksiin ei ainakaan toistaiseksi vastata.

 

Kysyttyjä kysymyksiä

Astma:

Kohta 6-vuotta täyttävällä tyttärellämme on todella paha eläinallergia. Vaikka ottaa allergialääkkeen (airius), niin henki menee ahtaalle ja tuo hengenahdistus jatkuu 1-2 vrk jälkikäteen eikä Ventoline-piippukaan tuohon oikein auta. Tämä rajoittaa todella paljon kyläilyä ystävien ja sukulaisten luona. Olisko jotain tehokkaampia lääkkeitä, siltä varalta jos joutuu joskus eläintalossa käymään?...
Olen 70 v, en ole tupakoinut. Astman lääkityksenä on Symbicort 200, Ventoline ja nuhaan Flixonase ja Heinix. Toukokuun spirometrissa tulos: fev1 / fvc 0,7 ja 88%. Mef50 1.98 ja 57%. "Vaikuttaa pienten hengitysteiden ahtautumalta". Onko tämä astmaa, onko lääkitykseni sopivaa? Kiitos!
Minulla on vasta diagnosoitu serologinen ABPA. Lääkärikin opettelee tautia minun kanssa käsikädessä. Miten tään taudin voisi selittää rautalankaversiona ihmisille, jotka eivät ymmärrä. Joudun turvautumaan esim. hengityssuojaimeen, Lääkitys ei vielä ole täysin purrut. Oma tautini on kosteusvauriohomeista saatu. Joten mikä on terveen kodin merkitys taudin kanssa elämisessä?
Minulla on astmalääkkeinä Oxis ja Montelukast, ja niillä olen päässyt hyvään tasapainoon astmani kanssa. Ainoa ongelma on jatkuva rykimisen tarve ja tunne, että kurkussa olisi jotain, mutta pois ei tule. Ääni madaltuu välillä ja kurkussa tuntuu karheutta. Kurkku on tutkittu ja mitään poikkeavaa siellä ei ole, joten haluaisin tietää, mistä oireet mahdollisesti voisivat johtua?
Hei! Minulla on vuosi sitten ja nyt viime kuussa verikokeen perusteella todettu pölyallergia, ja kuten lääkäri sanoi "Sinulla on pölyallergia, eikä sille mitään voi." Se voi muuttua astmaksi ja se on muodostunut minulle suureksi peikoksi, koska toimin eläinten kanssa ja liikun paljon. Miten voisin välttää astman? Ja kun oireita ei ole nyt, voinko silti mennä alan lääkärin puheille (soittajalääkäri...
Minulla on astmalääkkeenä Oxis ja Montelukast. Jatkuvasti on kurkku ns. karheana ja saa yskiä ja köhiä selvittääkseen kurkkua, mutta ei se siitä mihinkään selviä. Voiko se johtua lääkkeiden ärsytyksestä? Kurkun on kurkkuläkäri tutkinut eli siellä ei ole mitään vikaa. Refluksiin käytän Somacia ja nukun pääpuoli ylhäällä ja sisätautilääkärin mielestä köhinä ei ole refluksi peräistäkään. Mistä löytyy...
Mikä on tavanomainen Prednisol-kuurin määrä ja pituus astman pahenemisvaiheessa flunssan jälkeen? Onko 5 x 5mg 5 päivän ajan ihan tavanomainen aikuiselle astmaatikolle? Onko ohje lääkityksen lopettamisesta ilman lääkityksen vähentämistä ihan ok? Muu lääkitys on Flixotide 2+2 (tai nyt 3+3) ja Ventoline tarpeen mukaan.
Missä tilanteessa astmapotilaalle aloitetaan kortisonitabletit suun kautta? Jos flunssassa jatkuu limainen yskä, niin milloin kortisonisuihkeen tuplauksen jälkeen otetaan vielä tabletit käyttöön?
Astma ja yskänlääkkeet? Voiko flunssassa käyttää jotain tavallista yskänlääkettä limaisen yskän hillitsemiseksi? Nostan aina Flixotiden (2+2) 3+3 tai tarvittaessa 4+4 annokseen flunssassa, mutta se tehoaa vastaa muutaman päivän jälkeen yskään. Voinko käyttää esim. limaa pilkkovia lääkkeitä?
Minulla on allerginen nuha, astma ja atooppinen iho. Tällä hetkellä asumme omakotitalossa, jonka vanha osa on hirsipinnalla, eristyksenä hirsien välissä rivettä, siis 50-luvun aikaan käytettyä. Olen huomannut astman pahentuvan. Samanaikaisesti on ollut poskiontelotulehdus ja kaksi antibioottikuuria. Joku niistä kolmesta tai kaikki yhdessä ovat pahentaneet astmaa. Minulla on todettu myös mikrovasku...