Kysymyksiä ja vastauksia

Professori Matti Hannuksela ja muut asiantuntijat vastasivat tällä palstalla Kansallisen allergiaohjelman aikana lähetetyihin kysymyksiin vuoden 2018 loppuun. Aiemmat kysymykset vastauksineen löytyvät sivuilta, mutta uusiin kysymyksiin ei ainakaan toistaiseksi vastata.

 

Kysyttyjä kysymyksiä

Ruoka-allergiat:

Olen aikuinen, ja olen syntymästäni asti ollut allerginen maitoproteiinille. Olin myös vauvana äitini maidolle allerginen. Kysymys kuuluu: voinko itse saada allergisia oireita omasta äidinmaidostani, jos tulen raskaaksi?
Hei! Voiko minulle muodostua pähkinäallergia aikuisiässä (24v)? Olen syönyt pähkinöitä ennen hyvinkin paljon, mutta nyt olen ollut ilman niitä (dieetin takia) useamman kuukauden. Söin noin 30g hasselpähkinöitä ja kielessäni tuntui lievää pistelyä (voi tietenkin johtua myös sokerista, sillä en ole myöskään saanut sokeria kuukausiin). Minulla on ollut pienenä koivuallergia, johon sain siedätyshoidon...
Hei, Olen nikkelille ja koboltille allerginen. Syön melko kasvispainoitteisesti. Muistan joskus vuosia sitten allergialääkärin sanoneen, etten voi alkaa sitten kasvissyöjäksi. Koboltti kun on osa B 12 -vitamiinia, syanokobalamiinia. Tarkoittaako tämä sitä, että en voi käyttää B12 vitamiinia purkista? Entä ruuan mukana tuleva B12?
Jos ajatellaan yleisesti allergiaruokavalioita esimerkiksi siitepölyallergiaa, niin miten yleensä toimitaan aromien / uutteiden kanssa? On luontaista aromia ja keinotekoista. Olisiko turvallisinta, että poistetaan luontaiset aromien lähteet, sillä keinotekoisissa ei itse alkuperäistä raaka-ainetta ole? Vai pitääkö poistaa molemmat?
Hei! Olen 48-vuotias nainen. Syön noin 3 kertaa viikossa pähkinöitä välipalana. Muutaman kerran on käynyt niin, että pian pähkinöiden syömisen jälkeen minulta on lähtenyt ääni. Näin ei käy kovinkaan usein, mutta mitään muuta yhdistävää tekijää en ole tällaiselle "kohtaukselle" löytänyt kuin pähkinät. Voiko tällainen johtua pähkinöistä ja onko se allergiaa? Voinko edelleen syödä pähkinöitä? Syön ym...
Voivatko mausteet aiheuttaa ripulointia 30-60 min kuluttua ruokailusta keliaakikolla?
Lapseni (6kk) on syönyt kaksi kertaa lohta sisältävää pilttiä ja molempien kertojen jälkeen on tullut punoitusta poskille. Kannattaako kalaa enää antaa? Voiko nuo oireet mennä ohi jos kokeilee myöhemmin uudestaan?
Jos lapsella sanotaan olevan pähkinäallergia, koskeeko se kaikkia pähkinöitä? Testataanko kaikki pähkinät, kun epäillään allergiaa? Pitääkö muskottipähkinää välttää, sehän kun ei ole pähkinä vaan mauste, näin ainakin itse olen ymmärtänyt. Monessa makkarassa kun käytetään muskottia sekä mausteena että aromina.Tarkistanko vanhemmilta sopivuuden?
Mikä on viimeisin käsitys pinjansiemenien sopivuudesta pähkinäallergiselle? Entä mantelien sopivuus?
Minulle on aikuisiällä puhjennut kananmuna-allergia, joka on todettu sekä ihotestillä, verikokeella että oireiden perusteella. Lapsena kyseistä allergiaa ei ollut. Olen lukenut, että aikuisilla ruoka-aineallergiat eivät yleensä aiheuta iho-oireita. Haluankin nyt kysyä, onko mahdollista, että jos perusruoka-aineallergia puhkeaa vasta aikuisena, voiko se oirehtia myös iholla, kuten lapsilla? Minulla...