Kysymys

Hei, minulla on murrosikäisenä todettu allergioita koivulle ja heinille. Tuolloin testin mukaan minulla ei ollut koira-allergiaa ja perheeseen hankittiin koira. Nyt n. 10 vuotta myöhemmin olen lisäksi allergisoitunut useammalle lehtipuulle ja koivun ja heinien allergiat ovat vaikeutuneet. Oireiluni kevätkesällä on nuhaa, limaa kurkussa, silmien kutinaa, aivastelua. Mistä tässä oireiden pahenemisessa on kyse? Voiko olla niin, ettei sopivia lääkkeitä vain ole löytynyt? Joinain kesinä hoitotasapaino on nimittäin ollut paljon parempi, nykyinen lääkärini ei ole aina suhtautunut kovin palveluhenkisesti allergioideni selvittämiseen/ sopivan lääkityksen etsimiseen ja mahdollisiin siedätyshoitokyselyihini.

Harkitsemme myös uuden koiran hankkimista. Mietityttää kuitenkin, olenko voinut tulla koirallekin allergiseksi vuosien myötä? Tai mikäli koiran pitämisessä on vaikka vuosien tauko, voiko allergia sillä aikaa puhjeta kun päivittäistä altistusta ei tule? Tuo aiemmin hankittu koira asuu siis samassa taloudessa ja satunnaisesti aiheuttaa pientä silmien kutinaa (jos esim. vahingossa juuri koiraa silittänyt ja sitten koskee silmiin), mutta keväisin oireiden pahenemisesta en osaa sanoa, johtuuko koirasta vai siitepölyistä? Tiedän myöskin, että hevoselle olen mitä luultavimmin melko pahastikin allerginen, sillä hevosta harjatessa tallissa nenä ärsyyntyi pahasti - toki hevosen pinta-ala on ihan erilainen pieneen koiraan verrattuna.

Lisäksi kysyisin, että mitä kautta saisin asiantuntevampaa apua allergioideni selvittämiseen, lääkitykseen ja siedätyshoitoon? Kiitos kovasti avusta.

Vastaus

Vaikka siitepölyallergiat ovat yleensä pahimmillaan nuorena aikuisena, joillakin oireet saattavat pahentua vielä ainakin 50 ikävuoteen saakka. Siedätyshoito auttaa 90%:lle, nuorille paremmin kuin vanhemmille. Siedätyshoidon yläikärajaa ei liene kukaan määritellyt. Se lienee jossakin 50 vuoden tienoilla.


Allergista nuhaa ja siihen liittyvää silmäoireilua hoidetaan suun kautta otettavilla antihistamiineilla ja nenäsuihkeina käytettävillä kortisoneilla. Myös antihistamiinisuihkeita ja -silmätippoja on kaupassa. Jos ei niillä saada oireita tyydyttävästi kuriin, on aika harkita siedätystä.


Nykykäytännön mukaan koira voi olla kotona, jos sen mahdollisesti aiheuttamat allergiaoireet pysyvät kurissa pienellä antihistamiinimäärällä. Jos koira-altistuksessa on kuukausien tai vuosien mittainen tauko, allergia voimistuu.


Asiantuntevaa hoitoa on nykyään tarjolla suuremmilla paikkakunnilla ja ainakin keskussairaaloissa.


01.02.2012

 

« Takaisin