Kysymys

Terve! Oireeni alkoivat joulukuun alussa. Lähdin työpaikaltani juosten myymälävarkaan perään t-paitasillani muutaman asteen pakkaseen. Kerta oli poikkeuksellinen, sillä varas ei onnistunut häviämään kaupungin vilskeeseen ja näin ollen juoksimmekin hyvin peräkanaa pidemmän aikaa tuossa säässä.

Varkaan saatuani kiinni palasin työpaikalleni, jossa sain jonkin sortin kohtauksen. Hengittäminen oli erittäin raskasta ja jopa kivuliasta. Tunne oli erikoinen, koin tuntevani koko keuhkoni kurkusta alas asti. Tuntui kirjaimellisesti siltä kuin keuhkoni olisivat olleet tulessa. Myös puhuminen sattui siinä määrin, että istuin seuraavat kymmenisen minuuttia kahvihuoneessa teetä siemaillen.

Suurimmat ongelmat sitten kaikkosivat, mutta päälle jäi nyt toista kuukautta kestänyt hengenahdistus. Joka ei ole varsinaisesti arkea rajoittanut, mutta huomaan esimerkiksi urheilussa sen, että hengästyn niin helposti, että minun on vaikea saada itseäni hielle. On esiintynyt myös käheä-äänisyytä sekä limaa on erittynyt hieman normaalia enemmän.

Toinen tuntuva oire on aamuisin keuhkojen selkeä kuivuus ja välillä myös särky. Sekä ajoittainen pääkipu. Myös raajat puutuvat helpommin kuin normaalitilassa.

Itse keksin kolme mahdollista syytä tilalleni. Yksi on se, että olen aikaisemminkin kärsinyt rintarangan, rintakehän sekä yläselän jäykkyydestä. Olisiko tuo pakkasessa juokseminen laukaissut jonkin lisäjumin, joka aiheuttaa tätä? Kipu on kuitenkin ollut niin tarkasti keuhkoissa ja n. viikon sirdalud-kuurikaan ei auttanut niin olen jo pois sulkemassa tätä vaihtoehtoa.

Toinen mahdollisuus on jokin keuhkoihin iskenyt infektio, tai haavauma tms. Mietin mikä tällaisessa tapauksessa voisi olla toipumisaika. Tuntuu kuitenkin siltä, että ei pitäisi mennä yli kuukautta.

Kolmas vaihtoehto, joka on ehkä ikävin ja todennäköisin on astma tai sen alkuvaihe. Perinnöllisiä tekijöitä minulla on astmaan. Olen kuitenkin kokeillut isäni allergia lääkettä, sekä inhalaattoria, mutta mielestäni apua näistä ei ole ollut. Tosin kuinka paljon nyt sitten tuollainen yksi kaksi kertaa lääkkeen ottamista ylipäänsä auttaa?

Olen päättänyt hakeutua nyt alkavalla viikolla työterkkarin vastaanotolle asian tiimoilta. Pelkään vain, että siellä ei asiaa tutkita kunnolla ja lyödään maksimissaan astma testiä käteen. Mikäli työpaikkalääkärin kautta en saa asiaa itseäni tyydyttävällä tavalla hoidettua mikä olisi minulle seuraava askel? – Tommi

Vastaus

Ahdistus kylmässä juoksemisen jälkeen on tyypillinen oire rasitusastmassa, jossa oireita tulee paljon helpommin kylmässä kuin lämpimässä. Se ei kuitenkaan selitä oireiden jatkumista. Jossakin on varmaan infektio, esimerkiksi mykoplasma, joka oireilee kauan. Työterveyslääkäri on oikea henkilö tutkimaan mahdollisen infektion sekä aloittamaan astmakokeet, joihin kuuluu mm. parin viikon huippuvirtauksen (peak flow) seuraaminen, keuhkokuva yms. Hän antaa myös lääkkeet mahdolliseen infektioon ja ohjaa tarpeen mukaan erikoislääkärille.


27.01.2012

 

« Takaisin