Kysymys

Lapseni 3v. on ollut syntymästään asti hengenvaarallisen allerginen ja hänellä on allerginen astma. Vielä 1-2 vuotiaana ei kestänyt edes allergisoivien ruokien höyryjä ja pienikin hipaisu aiheutti voimakkaan urtikarian. Nyt kuitenkin kulunut vuosi on ollut oireeton, ravintoloissa esimerkiksi ei ole reagoinut ruoankäryyn ja urtikariaa ei ole näkynyt juurikaan vaikka vierailemme paikoissa joissa kontaktilta ei ole voinut täysin tiukasta valvonnasta huolimatta välttyä.

Kysymys kuuluukin, voiko veren IgE-arvot jäädä korkeaksi pitkäksikin aikaa, vaikka todellinen sietokynnys olisikin jo parempi? Lapseni IgE-arvoja: maito 990 KU/l; ovomukoidi 17 ja munanvalkuainen 67 KU/l, gliadiini 215 KU/l, cashew ranao3 68 KU/l.

Mikä on ennuste lopullisesta paranemisesta pelkästään näiden arvojen perusteella? Onko toivoa?

Vastaus

Sietokykyä on kahdenlaista. Pieni, jatkuva altistuminen (ainakin pari kertaa viikossa) saa aikaan yleensä sellaisen sietokyvyn, ettei tahaton altistuminen aiheuta oireita. Allergian täydellinen häviäminen kestää kuitenkin vuosia. Sen takia siedätyshoito kestää vähintään kolme vuotta. Kananmuna-allergia häviää yleensä kouluikään mennessä, maitoallergia murrosikään mennessä.


16.10.2018

 

« Takaisin