Kysymys

Hei. Otimme koiran melkein kaksi vuotta sitten, pennusta sain jonkin verran oireita, lähinnä nenän ja korvien kutinaa, iho kutisi vähän.
Tänä kesänä oireet ovat kuitenkin pahentuneet, ne alkoivat jo maaliskuussa. Eilen ja tänään koira makasi vierelläni, kun torkkusimme sohvalla, huomasin myös, että eilen ja tänään silmäni, korvani ja erityisesti nenä ja nenänpielet kutisevat runsaasti, myös muu iho tuntuu kutisevaiselta. Muista oireita ei oikeastaan ole, kuin kutina ja öisin kuivahko yskä. Pahimpaan heinäallergia aikaan oli myös lievää hengenahdistista ja silmät vuosivat ulkona runsaasti. Mietinkin, että miten kauan uskallan tätä seurata? Syön päivittäin cetiriziiniä oireisiin, olen syönyt tuosta maaliskuusta lähtien. Onko se epäterveellistä? Kanmattaako minun mennä työterveydestä kärttämään allergiatestejä?

Vastaus

Pelkkä kutina ei oikein sovi koira-allergian oireeksi. Limakalvo-oireet voivat niitä hyvinkin olla. Nyt on viisainta odotella pakkaskautta ja ensi lumia. Jos oireet eivät siinä vaiheessa helpotu, on aika hakeutua allergiatesteihin. Keväästä syksyyn jatkuvat oireet voivat nimittäin olla ulkohomeyliherkkyyttä. Sen diagnoosi tosin jää sen varaan, että oireita on siihen aikaan, kun ulkoilmassa on homeitiöitä. Testeilla sitä ei toistaiseksi saa osoitetuksi. Kun siihen ei ole olemassa siedätyshoitoja, oireita helpotetaan antihistamiineilla, nenäsuihkeilla ja tarvittaessa astmalääkkeillä.


10.09.2018

 

« Takaisin