Kysymys

Luin vastauksenne jonkun kobolttiallergiakysymykseen. Itselläni on kobolttiallergia ja voin sanoa että ihotautipoliklinikalla todellakin käskettiin välttää B12-vitamiinia kuten kysyjäkin kirjoitti.

Tarkennuksena vastaukseesi että syötynä B12 nimenomaan purkista (monivitamiini) omalla kohdallani pahensi ihottumaa (uusia vesikelloja). Monipuolisen ruokavalion sisältämää b12-vitamiinia en ole vältellyt, mutta esimerkiksi joskus kala, maito tai kananmuna on aiheuttanut lievän allergisen reaktion suussa / huulten rohtumisen. Tuskin on täysin terveellistä välttää täysin b12-vitamiinia, koska se on hyvin oleellinen vitamiini terveydelle.

Ihotautilääkärissä ei neuvottu myöskään minua missä määrin tätä vitamiinia tulisi välttää, mikä on hieman huono asia, ja olisi hyvä jos kirjoittaisit tähän kysymykseen tarkennuksen koska tuskin ollaan ainoita kysyjän kanssa jotka asiaa on ihmetellyt ja googlaillut lääkärin lausunnan jälkeen.

B12-vitamiinin lähteet ovat eläinperäsissä tuotteissa, mistä seuraa että kasvissyöjän tulisi ottaa ko. vitamiininsa purkista, mikä taas koboltti-allergiselle ei taida olla kovin hyvä vaihtoehto em. kokemukseni perusteella.

Yleisesti ottaen ihmettelen miksi muutoin tuolla ihotautipuolella väitettiin että ihottumani on kosketusallergiaa vaikka aiemminkin on tullut ihottumaa nimenomaan ruoka-aineiden takia, useamman kerran. Olen huomannut että ihottumani pahenee kun olen syönyt jotain mille olen todettu allergiseksi. Sen sijaan en ole huomannut että puuvillahanskojen käyttö on minun kohdallani auttanut.

Terv. nimim. "eräs koboltille ja muille kummallisuuksille allerginen"

Vastaus

Kokemanne oireet johtuvat jostakin muusta kuin B12-vitamiinin koboltista. Suun kautta nautittu kobolttiyhdiste heikentää kosketusallergiaa ja joka toiselta allergia häviääkin noin vuoden kuluessa. Eikä iho reagoi sinä aikana millään tavalla. Suuri määrä kobolttia ruoan yhteydessä lehahduttaisi ihottuman 1-2 viikoksi mutta saisi samalla aikaan sietokyvyn. Anafylaksiaa ei suun kautta saadusta kobolttiyhdisteestä seuraa.


04.06.2018

 

« Takaisin