Kysymys

Hei, 2v pojallamme on muna- ja maitoallergiat, jotka vahvistettiin äskettäin allergiatesteillä. Yllätyksenä testeissä paljastui myös pöly-, hevos-, koira- ja kissa-allergiat, joista pahimpana kissa-allergia 76 kU/l. Meillä on koko pojan elinajan ollut kissa, emmekä ole huomanneet, että poika olisi mitenkään allerginen kissalle. Lääkärimme sanoi, että siinä tapauksessa voimme pitää kissan.

Miten on mahdollista, että testin mukaan poikamme on noin allerginen kissalle, mutta ei saa kissasta oireita? Onko vaarana, että hän alkaa saamaan oireita joskus myöhemmin tai, että hänelle kehittyisi esimerkiksi astma, kun hän kokoajan altistuu kissalle?

Vastaus

Sietokykyä eli toleranssia on kahta muotoa. Pysyvässä toleranssissa elimistön puolustusmekanismit ovat kehittyneet niin, ettei oireita tule nyt eikä myöhemminkään elämässä. Tilapäinen toleranssi kestää niin kauan kuin allergeenialtistus on melko tasaista koko ajan. Jos altistukseen tulee tauko (luovutte kissasta tms), herkkyys palaa muutamassa kuukaudessa. Sen jälkeen oireita tulee kissasta kuin kissasta. Jos kissa on rakas perheenjäsen, ei sitä tarvitse poistaa. Astman kehittymisen riskiä ei voi arvioida. Siihen vaikuttavat niin monet tekijät, ennen kaikkea pitkittyneet hengitystieinfektiot ja toistuvat antibioottikuurit. Poikanne kohdalla kyseessä lienee sellainen toleranssi, joka pysyy yllä vain jatkuvassa altistuksessa. Lääkärinne on oikeassa, että voitte pitää kissan. Jos allergiatyyppisiä oireita ilmaantuu, asia on mietittävä uudelleen.


27.11.2017

 

« Takaisin