Kysymys

1v 8kk tyttö, tehty pähkinäallergioista verikokeet. Maapähkinän osalta IgE-arvo oli 15 ja tarkemmissa komponenttitutkimuksissa SrArah2E oli koholla arvolla 4. Sen perusteella lääkäri kehotti jättämään maapähkinän kotikokeilun kokonaan ja määräsi varuiksi Epipenin. Uudet verikokeet otetaan vuoden päästä ja katsotaan sitten jatkoa. Muista pähkinöitä voimme kuulemma kokeilla varovasti kotona. Niistä ei ole testattu komponentteja, mutta IgE-arvot olivat seuraavat: pistaasi 5,9, cashew 5,2, saksanpähkinä 3,0, pekaani 1,4, parapähkinä 0,97, hasselpähkinä 0,95, kookospähkinä 0,48 ja manteli alle viitearvon. Mantelia ja kookospähkinää (kookosmaito) syö ilman oireita. Maapähkinää ja cashewia testattu aiemmin (n. 1 v.) muutamalla murusella, silloin ei tullut välittömiä oireita.

Jos oikein netistä ymmärsin, niin komponenttikokeen tulos tarkoittaa lähes varmuudella oireellista maapähkinäallergiaa ja kohonnutta anafylaksian riskiä, mutta mikä mahtaa olla anafylaksian todennäköisyys? Onko siitä tutkimustietoa? Uskaltaako muita pähkinöitä kokeilla varovasti noilla arvoilla? Kiitos vastauksistanne!

Vastaus

Maapähkinähän ei ole pähkinä vaan se on palkokasvi. Siinä on tosin joitakin valkauaisia, jotka reagoivat ristiin puupähkinöiden kanssa. Tärkein niistä on Ara h1 eli visiliini. IgE-arvolla 15 käytännöllisesti kaikki reagoivat kyseiseen ruokaan. Reaktion voimakkuutta ei pysty ennakoimaan. Sen sijaan erittäin harva alle 5.0 kU/l on merkityksellinen. Tilanne kannattaa tarkistaa vuoden kuluttua. En näkisi suurtakaan riskiä, jos kokeilette puupähkinöillä. Eiväthän ne oikein hyvältä maistu kenenkään suussa, tuskin lapsenkaan suussa. Eivät ne myöskään ole välttämättömiä. Jos niitä on tarkoitus käyttää ns. hyvien rasvojen lähteenä, rypsi- ja rapsiöljyt sopivat siihen tarkoitukseen paljon paremmin.


28.04.2017

 

« Takaisin