Kysymys

Hei olen saanut Ketessestä ja buranasta allergisen reaktion eli aluksi vihlova kutina korvien taakse ja niskaan/päänahkaan ja paukamia kasvoihin, niskaan, päähän, ihottumaa koko kehoon, huono olo, huimaus ja nielun puutumisia. Vatsa menee sekaisin, söin predniolia ja histamiinia kuurina näitten jälkeen. Kävin prick testissä, jossa ei tullut reaktiota ketessestä eikä buranasta. Miten asa-allergia todetaan ja voiko olla sitä? Ihossani on ollut melkein kaksi vuotta kovia kutinakohtauksia ja ei meinaa tulla raapimisesta loppua. Ihossa jäljet nousevat (raapimis)koholle ja tulee näppylöitä. Joskus kutina tulee jonkun ruoan tai juoman jälkeen ja joskus vaan tulee. Olen ollut lapsesta asti atoopikko ja astmaa ollut, nyt parempana. Erilaisia allergioita eläimille ja siitepölyille on. Kiitos vastauksesta!

Vastaus

Ongelmavyyhti tuntuu olevan melkoinen. 1) ASA-intoleranssi ei ole allergiaa. Siksi se ei näy iho- tai verikokeissa. Se voidaan todeta vain altistuskokeella. Koska yliherkkyys on ilman altistuskoettakin selvä, asperiinia, Buranaa ja niiden tapaan vaikuttavia tulehduskipulääkkeitä tulisi välttää. Parasetamoli sopii niiden korvaajaksi.
2) Nokkosihottumia (=punaiset, nopeasti nousevat kutiavat paukamat) on monta lajia. Kun ihoon jää raapiessa paukama, kyseessä on piirtopaukamointi eli dermografismus. Se on harvoin elinikäinen taipumus. Raapimatta syntyvät paukamat ovat muuta nokkosihottumaa, joka on harvoin elinikäinen kiusa. Sen voimakkuus vaihtelee kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Siihen löytyy harvoin ulkoista syytä (ruokaa, juomaa, tms). Antihistamiinin päivittäinen käyttö pitää nokkosihottuman poissa tai ainakin lievempänä. Apua saa myös UVB- ja SUP-valohoidoista. Valohoitoa annetaan ihopoliklinikoilla ja joillakin lääkäriasemilla. Kolmen viikon aurinkomatka helpottaisi 2-3 kuukaudeksi.


10.02.2017

 

« Takaisin