Kysymys

Hei! Minulla oli löydetty 'pähkinä-allergia' pricktestissä, 4 pistettä 10:stä n. 15 vuotta sitten sattumalta. En ollut oireillut pähkinöistä.
Söin pekaanipähkinäviinereitä ja porkkanakakkuja hyvällä halulla senkin jälkeen sekä kaikkia tuotteita joissa lukee saattaa sisältää pähkinää. 1 kk sitten kokeilin 2 cashewta. Sain aika pahan reaktion, joka talttui kyllä histamiini/kortisoni/avaava-hoidolla; menin taksilla päivystykseen. Söin sujuvasti, 1-2 kk ennen reatiota cashewseen, ongelmitta sesaminsiemeniä ja manteleita. Nyt kysyn, miten pitäisi suhtautua? En siis ollut syönyt ennen cashewta.
1. Onko allergia myös automaattisesti nyt pahentunut ja yleistynyt sesaminsiemeniin+ manteleihin vai olisiko järkevää kokeilla murusilla niitä ja sitten lisätä?
2. Onko minulla nyt isompi riski herkistyä niitä syömällä vai pitäisikö jättää kokonaan pois?
3. Entä maapähkinä? Kiitos etukäteen vastauksesta!

Vastaus

Ns. pähkinäallergia tarkoittaa yleensä allergiaa hassel- ja saksanpähkinöille, ja se on lähes aina ristiallergiaa koivun siitepölyallergian kanssa. Muillekin puupähkinöille saattaa herkistyä. Siinä menee oppineen aika hukkaan, jos alkaa selvittää allergioita yksi kerrallaan syömällä niitä. Yksinkertainen ja varma keino on tutkia allergia verikokeilla. Lähetteen laboratorioon voi antaa esimerkiksi terveyskeskuslääkäri. Jos hän on epävarma, hän lähettää erikoislääkärille. Maapähkinä ei ole pähkinä vaan palkokasvi hassusta nimestään huolimatta.


03.02.2017

 

« Takaisin