Kysymys

Hei! Olen 15-vuotias tyttö ja minulle diagnosoitiin allergiatesteissä noin neljä vuotta sitten maapähkinäallergia, joka on luultavasti koivun ristikkäisallergia (muita pähkinöitä ei ole testattu). En ole koskaan saanut oireita pähkinöistä, mutta testin jälkeen menin jotenkin "sekaisin" enkä uskaltanut syödä mitää missä saattoi olla yhtään pähkinää useisiin vuosiin. Nyt olen noin puoli vuotta syönyt tuotteita, jotka saattavat sisältää pähkinää eikä ole tullut oireita. Minua kiinnostaisi kokeilla, että voinko syödä oikeita pähkinöitä. Olen lukenut, että allergia voi pahentua, jos välttää allergeenia täysin. Onko turvallista maistaa, että saanko oireita pähkinöistä?

Vastaus

Koivuallergia ja maapähkinän välillä on ristiallergiaa hyvin harvoin. Maapähkinähän ei ole pähkinä vaan palkokasvi. Mitä tulee varsinaisiin pähkinöihin, koivuallergiaan liittyy reagointi saksan- ja hasselpähkinöihin. Niistä saa oireita 80-90 % koivuallergisista. Sen sijaan muut pähkinät (cashew-, macadamia-, pekaani-, pistaasi- ja para-) sopivat koivuallergisille harvaa poikkeusta lukuun ottamatta oikein hyvin. En näe mitään syytä miksi et ainakin kokeilisi niitä. Elintarvikepakkausten merkintä 'saattaa sisältää pähkinää' on tavalliselle koivuallergiselle merkityksetön. Sinun tapauksessasi jonkin ruoan välttäminen ei lisää allergiavaaraa.


04.01.2017

 

« Takaisin