Kysymys

Minulla on paljon ruoka-aine- ja siitepölyallergioita. Työskentelin 10 vuotta ravintolassa ja huomasin pikkuhiljaa saavani allergiaoireita (nuhaa, aivastelua, silmien kutinaa yms) myös käsitellessäni vehnäjauhoja. Onneksi tässä ravintolassa ei leivottu paljoa, joten pystyin aika hyvin välttämään jauhoja. Seuraava työpaikkani olikin sellainen paikka, missä leivottiin ja tehtiin pizzaa. Aina kun olin pizzaa tekemässä, allergiaoireeni olivat todella pahat, räkä lenti koko ajan ja voimani olivat pois. Sitten korvani alkoivat kutisemaan ja lopulta korviani särki niin paljon, että varasin ajan sairaanhoitajalle. Hän katsoi korviini ja sanoi että korvat punoittaa ja niissä on vahaa. Käytin viikon jotain öljyä korvaani ja menin sen jälkeen korvahuuhteluun. Viikon aikana korvasärky meni niin pahaksi, etten pystynyt kunnolla edes nukkumaan korva vasten tyynyä kun korva oli niin kosketusarka. Siksi sanoin korvahuuhteluun mennessäni että minua pelottaa se huuhtelu kun korviin sattuu jo muutenkin niin paljon. Sairaanhoitaja katsoi korviini ja totesi että minun on mentävä lääkäriin koska korvat ovat niin punaiset ja sen näköiset että ei niitä voi huuhdella. Menin lääkäriin ja sain antibiootit tulehtuneisiin korvakäytäviin. Söin kuurin, menin jälkitarkastukseen terveydenhoitajalle jos sanoi, että korvakäytävät ovat vieläkin vähän punaiset ihan siitä ulkoa. Hän epäili jonkun ulkoisen tekijän ärsyttävän korvia. Tulimme siihen tulokseen että se on jauhot. Oikea korva oli selkeästi huonompi ja juuri oikealla puolellani oli kaikki jauhot pöly työpaikalla pizzaa tehdessäni. Menin yksityiselle lääkärille tästä ja lääkäri sanoi että ei jauhot aiheuta korvien kutinaa tai särkyä. Itrisanoin itseni töistä ja rupesin kahvila yrittäjäksi. Huomasin sitten että, että en voi enää leipoa yhtään mitään kun korviani särkee koko ajan, jos olen yhtään tekemisissä jauhojen kanssa. Puhelimessa puhuminen sattuu korvaani ja syön särkylääkettä lähes päivittäin. Jonain päivänä korvaani ei satu, mutta jos alan leipoa niin ei mene kauaa kun korvien kutina ja särky alkaa. Olen lukenut että home- ja siitepölyallergia aiheuttavat korvien kutinaa ja särkyä. Miten lääkäri on sitä mieltä ettei jauho voisi tehdä sitä, koska itse koen sen todella selkeästi? Mistä löydän lääkärin joka voi tutkia tämän asian kunnolla? Olen altistunut jauhoille nyt niin pahasti että en pysty kohta enää työskentelemään omassa kahvilassani ja muutkin ruoka-aineallergiat tuntuvat pahenevan koko ajan.

Vastaus

Krooniseen (pitkäaikaiseen) korvakäytävän tulehdukseen on monia syitä. Tavallisin niistä on tali-ihottuma. Jos sellaisesta olisi kysymys, hilsettä ja tulehdusta olisi myös päänahassa ja korvalehtien syvennyksissä, kenties myös rinnan ja selän ns. hikiränneissä. Atooppinen ekseema leviää joskus korvakäytäviinkin. Teidän tapauksessanne kyseessä voi hyvinkin olla kosketusallergia jauhoille. Siinä testinä on ns. epikutaanitesti eli lapputesti. Sen voi tehdä itsekin. Pienestä määrästä vehnäjauhoa ja vettä tehdään sakea puuro. Sitä riittää tulitikun rikkipään kokoinen nokare, joka pannaan Micropore-teipin (tai vastaavan kuitukangasteipin) päälle ja liimataan olkavarren ulkosivulle 2 vuorokaudeksi. Mikäli allergiaa on, alueelle ilmestyy ekseema (ihottuma) 2-5 päivän kuluessa testin laitosta. Siinä tapauksessa korvakäytävän tulehdus olisi työperäinen. Sen osoittamiseksi tulisi käydä ihotautipoliklinikalla tai yksityisellä ihotautilääkärillä. Korvausvelvollinen olisi todennäköisimmin ravintola, jossa työskentelitte silloin, kun allergiaan viittaavat oireet alkoivat. Tutkimuksissa selvitettäisiin myös nopea allergia joko verikokeella tai ihopistokokeella. Lääkityksen laadun ratkaisee se, mikä on korvakäytävän tulehduksen syy. Kopion tästä vastauksesta voi näyttää tarvittaessa terveyskeskuksessa.


10.12.2016

 

« Takaisin