Kysymys

Hei, mitkä aineet eivät sovi kala-allergiselle... Olen paha allergikko, ja saanut nyt vuoden sisään taas anafylaksia kohtauksen, nyt pelkään syödä ulkona ja luen tuoteselostuksia, paniikin omaisesti. Esim mitkä luontaistuotteet voivat laukaista kohtauksen? Ja huomasin esim lidlin perunasalaatissa että voi sisältää pieniä määriä äyriäisiä, entä soija? Pystyykö kala-allergiaa testaamaan miten, eli siis voiko mennä ohi iän mukana, nyt ylitää 100%:sesti jonku rajan... kiitos etukäteen

Vastaus

Kala-allergia on yleisimpiä ruoka-allergioitamme. Testeissä allergeenina käytetään turskaa, joka löytää kutakuinkin jokaisen kala-allergisen. Turska-allergisista noin puolet reagoi lohikaloihin mutta tuskin kukaan miekkakalaan ja tonnikalaan. Keitetty ja paistettu kala sisältää allergeeneja vain vähän, kalasäilykkeet vielä vähemmän. Pieni osa kala-allergisista reagoi simpukoihin, pieni osa torakoihin ja luteisiin. On myös kuvattu joitakin yksittäisiä tapauksia, joissa ristiallergia on ulottunut kananmunaan ja broileriin. Äyriäisallergia ei ole ristiallergiaa kalan kanssa, ei myöskään soija-allergia. Veri- ja ihokokeilla voidaan varmistaa, koskeeko allergianne pelkästään kaloja vai onko Teillä muitakin samanaikaisia ruoka-allergioita. Turhaan ei kannata vältellä ruokia, joille ei ole allerginen.


16.11.2016

 

« Takaisin