Kysymys

Mikä on sellainen allergia-/astmaoire, jonka vuoksi kotieläintä esim. koiraa ei tulisi hankkia tai jo hankitusta eläimestä tulisi luopua? Olen 32-vuotias nainen. Kurkkuni vähän käheytyy, limaa erittyy hiukan sekä vähän yskittää (hengitys kulkee ihan normaalisti), jos meillä on kotona koira hoidossa. Monesti parin ensimmäisen päivän jälkeen oireet ovat lieventyneet. Olen atoopikko (iho pysyy rasvauksella hyvässä kunnossa), minulle tulee urtikariaa esim. hiestä, lääkärin tekemän testin mukaan minulla ei ole astmaa (pef ja spiro), minut on testattu ihotestein koivulle ja lepälle erittäin allergiseksi (9), heinälle (6) ja koiralle (3). Siitepölyt eivät aiheuta satunnaista aivastelua ja niiskutusta kummempia oireita ja lääkkeeksi riittää kortisoninenäsuihke ja joskus otan myös antihistamiinia.

Haluaisin ottaa koiran, mutta leikinkö silloin terveydelläni. Missä menee turvallinen raja allergiaoireiden kanssa? Voinko ehkäistä astman puhkeamista hoitamalla nykyisiä koira-altistusoireitani keuhkoihin hengitettävällä kortisonisuihkeella?

Vastaus

Oireittenne valossa näyttää siltä, että omasta koirasta ei pahempia oireita tulisi. Erot allergeenimäärissä koirayksilöiden välillä ovat kuitenkin niin suuria, että koiranpito saattaisi lisätä allergiaa. Kortisonisuihkeilla tms:lla keinoilla allergian pahentumista ei voi estää.


17.11.2011

 

« Takaisin