Kysymys

Hei. Haluan opiskella eläinlääkäriksi, mutta allergiani huolettavat. Atooppista ihottumaa hoidettiin lapsena sairaalassa ja vielä aikuisenakin reagoin herkästi iholla. Kun olen ollut kosketuksessa hevosiin pesemättä heti käsiä, on kämmenselkien ja ranteiden iho turvonnut ja muuttunut punertavaksi ja kuivaksi ja vartalon kohdat joihin olen koskenut, tulleet nokkosihottumalle tai vain tasaisille turpeille länteille. Kissoista ja kuolaisista koiristakin nokkosihottumaa. Allergiakokeissa IgE 167; pöly 7,7; hevonen 3,8; kissa 13,1; koira 4,9. Muuttuuko verikoetulokset altistuessa allergeeneille? Lapsena minulla todettu myös lehmäallergia, niin olisiko IgE tulos sama nyt, vaikka en ole vuosikymmeneen koskenut lehmään, kuin vaikka navettaharjoittelujakson jälkeen? Minulla on 10-vuotias koira, josta en oireile mutta muiden eläinten kanssa nenä ja silmät kutiaa ja vuotaa. Antihistamiinit ovat kuitenkin auttaneet ja kämmenten iho ei oireile, joten en pidä eläinten kanssa työskentelyä näillä oireilla aivan mahdottomana. Huuleni kuitenkin turposivat kun kosketin niitä samalla kädellä kuin kissaa. Huuliturvotus ei ole minulle epätavallista, koska ne turpoavat myös kosketuksesta joihinkin ruoka-aineisiin (kuten kurkumaan ja tietyn merkin pakastepulliin) mutta voiko turpoilu herkistyä jatkuvasta kissa-altistuksesta? Ainekin tuntuu, että kurkumasta huulet turpoavat herkemmin jos edellisestä altistuksesta on lyhyen aikaa. En haluaisi alkaa turpoilla vain kissan tullessa samaan huoneeseen! Onnistuisiko kuuden vuoden eläinlääkärikoulutus vai luuletko, että herkistyisin vain lisää?

Elimistölläni on vahvaa autoimmuunitaipumusta ja olen reumapoliklinikankin seurannassa. Voiko kasvava allergeenialtistus vaikuttaa autoimmuunisairauksien aktiivisuuteen? Lisääkö runsas ympäristön allergeenipitoisuus autoimmuunien reaktioiden aktiivisuutta kun kehossa on jatkuvasti inflammaatiota? Vai voiko sen ajatella jopa vähentävän autoimmuunisairauksien puhkeamisen todennäköisyyttä, koska immuunipuolustus keskittyy allergeeneihin? Kaikenlaiset pohdinnat, vinkit ja mututuntumat tervetulleita!

Vastaus

Vaikka sopiva altistuminen usein vähentääkin reagointiherkkyyttä ilman, että itse allergia häviää mihinkään, voimakas altistuminen saattaa lisätä sitä voimakkaastikin. Eläinlääkäriksi kouluttautuminen on sen verran pitkä prosessi, että tulevasta työstä luopuminen allergioiden takia olisi enemmän kuin sääli. Sen takia suosittelen jotakin muuta tulevaa ammattia. Jos kuitenkin päätät ryhtyä eläinlääkäriksi, tarkastuseläinlääkärinä voisit hyvinkin pärjätä. Sellainen työ on eläviä eläimiä hoitamaan suuntautuneille turhauttavaa.


22.02.2016

 

« Takaisin