Kysymys

Lapsellamme on useita, vakavia ruoka-aineallergioita, siitepölyallergiaa sekä astma. Allergiat näkyvät Prickissä sekä verikokeessa, mutta toisaalta Prickissä näkyy allergiaa myös sellaisten ruoka-aineiden kohdalla, joita lapsi pystyy syömään. Verikokeessa taas arvo saattaa olla suht pieni, vaikka oireet ovat anafylaktisia (esim. maito aiheuttaa anafylaksiaa, mutta verikokeessa arvo on vain 5,5, kananmunasta samoin anafylaktinen reaktio, mutta verikokeessa arvo vain 1,7). Koivuallergia on lapsella voimakas ja siinä verikoearvokin on yli 100.

Kysymyksemme koskee koiran hankintaa ja Prick-/verikokeiden tulkintaa. Lapsi ei ole koskaan oireillut koirien seurassa. Kuitenkin Prickissä koira-arvot ovat olleet 4-8 luokkaa ja verikokeessa 4,6. Onko niin, että allergiatestit antavan vain viitettä alttiudesta allergiaan ja vasta altistuminen osoittaa, onko allergiaa vai ei? Eli voimmeko luottavaisin mielin harkita koiran hankkimista em. allergiatestien tuloksista huolimatta, koska minkäänlaista oireilua ei koirien seurassa ole ollut?

Vastaus

Enempää prick-testin kuin verikokeenkaan tulos ei kerro varmuudella, tuleeko oireita altistuessa vai ei. Yleensä oireita ei tule, jos veriarvo on alle 2,0 kU/l, mutta poikkeuksiakin on. Jos arvo on 100 kU/l tai yli, oireita tulee varmasti. Kun lapsi on noin allerginen ja koira-IgE verikokeessa on 4,6 kU/l, en itse olisi hankkimassa koiraa. 
Koirasta luopuminen on paljon vaikeampaa kuin sen hankkimatta jättäminen.


03.02.2016

 

« Takaisin