Kysymys

Kiitos tästä palstasta! En tiedä mitään muuta, mistä saisi luotettavia vastauksia ilman, että varaisi ajan lääkäriltä. Terveyskeskusajanvaraus on mahdoton ja moraalitonkin ajatus ottaen huomioon pulmani mitättömyyden ja terveyskeskusten tilanteen, eikä yksityislääkärikään ihastune näin triviaalista asiasta (hinnasta nyt puhumattakaan).

Vasta vanhoilla päivilläni ilmaantunut hurjasti vuotava yliherkkyysnuha aivastus- ja yskänkohtauksineen piinaa ajoittain kovasti. Sain lääkäriltä Nocedan 5 mg –tabletteja (levosetiritsiini), jotka auttavat hyvin. Luin tämän sivuston vastauksista, että antihistamiinia voi käyttää jatkuvasti ilman haittavaikutuksia.

Alkuun minun ei moniin vuosiin tarvinnut ottaa Nocedania jatkuvasti, koska oireet taukosivat joskus pitkäksi aikaa. Nocedan auttaa hyvin oireiden jo alettuakin.

Nyt kuitenkin jo jonkun aikaa minun on ollut pakko ottaa uusi Nocedan heti kun edellisen pillerin vaikutus on lakannut. Oireet helpottavat pariksi kolmeksi päiväksi, mutta sitten taas alkavat niin että ottopäivänä on jo tukalaa (otan Nocedanin aina illalla, koska se saa aikaan hyvän yöunen, mikä on pelkästään positiivinen sivuvaikutus). Nenä vuotaa hellittämättä, on ajoittain täysin tukossa ja aivastus- ja yskänkohtaukset seuraavat toistaan, silmäluomet kutisevat.

Lääkeinfon mainitsemia sellaisia lääkeaineita (keskushermostoa lamaavat lääkkeet), joilla on yhteisvaikutuksia levosetiritsiinin kanssa, en käytä. Käyttämäni lääkkeet ovat Thyroxin 25 mikrog, Carvedilol Orion Pharma 25 mg, Diovan 160 mg sekä Diurex mite 2.5/25 mg. Näillä ei ilmeisesti ole antihistamiinin kanssa yhteisvaikutuksia. Silmäluomien kutinaan käytän Elidel-voidetta (10 mg/g pimekrolimuusia).

Voiko Nocedania tosiaan ottaa jatkuvasti, vuodesta toiseen, ilman taukoja välissä? Ohjeenmukainen annostus on 1 tabl. vuorokaudessa. Onko sen pitkäaikaiskäyttö turvallista jopa niin tiuhaan otettuna? Entä mahdolliset leikkaus- tms. operaatiot (hampaanpoisto, kaihileikkaus) puudutusaineineen?

Vastaus

Oireenne sopivat oikein hyvin ei-allergiseen yliherkkyysoireiluun. Se tahtoo pahentua iän mukana. Levosetiritsiinin jatkuvalle käytölle ei ole esteitä. Olisi parempi ottaakin sitä päivittäin. Oireilu pysyisi sillä tavoin paremmin kurissa. Lääke kuuluu ei-väsyttäviin antihistamiineihin, mutta siitä huolimatta muutama prosentti ihmisistä huomaa sen väsyttävyyden. Levosetiritsiinillä ei ole yhteisvaikutuksia paikallispuudutteiden kanssa. Mikäli leikkauksessa tarvitaan nukutus, hoitava lääkäri tai anestesialääkäri antaa tarkemmat ohjeet.


13.10.2015

 

« Takaisin