Kysymys

Hei, Toivottavasti osaat auttaa! Korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri ei pystynyt selvittämään syytä erittäin tukkoiselle nenälleni ja alan olla epätoivoinen.

Olen 38-vuotias nainen ja kärsinyt kohta 2kk nenän tukkoisuudesta. Pahimmillaan tukkoisuus on sellaista, että en pysty ollenkaan hengittämään nenän kautta. Ilma ei kulje sisään eikä ulos. Puhuminen on vaikeaa. Ja lievimmillään ilma kyllä kulkee, mutta on tukkoinen olo ja kovin nuhainen ääni. Aivan kuin olisi flunssa.

Yleislääkäri epäili polyyppeja, mutta niitä korva- ja kurkkulääkäri ei kuitenkaan löytänyt. Nenän sivuonteloiden röntgentuloksissa sanotaan, että nenän sivuontelot ilmastoituvat normaalisti. Korva- ja kurkkulääkärin epikriisissä lukee "nielu siisti, norm. kaula, korvat norm. Sinuiitteja ei sairastanut. Ei nenätraumoja. Ei dekong. käyttöä. Selitystä äkilliselle tukkoisuudelle en keksi."

Allergiatestissä (verikoe) sain koiralle 1,69 IgE, pölyille 10,2 IgE, koivulle 10,9 IgE, timoteille 6,99 IgE, kissalle 0,29 IgE. Minulla on koira. Mutta on ollut jo 17 vuotta. Ensimmäinen koira oli 15 vuotta ja nyt tämä uusi on ollut 2 vuotta. Ensimmäiselle koiralle en reagoinut mitenkään, mutta kun tämä uusi koira tuli, niin huomasin, että aivastuttaa ja nenä vuotaa. Siihen otin Cetiriziniä 10mg ja sitä olen syönyt nyt kaksi vuotta. Oireet loppui kuin seinään ja olen voinut erinomaisesti.

Elokuun puolivälissä sitten yhtäkkiä alkoi tämä nenän tukkoisuus. Miksei Cetirizin auta siihen? Vai olenko syönyt niitä liian kauan, että ne eivät enää tehoa? Tällä hetkellä ei ole mitään muuta oiretta kuin nenän tukkoisuus. Ei vuoda nenä, ei aivastuta, ei kutita silmiä eikä ihoa. Mikä lääke tehoaisi? Korva- ja kurkkulääkäri määräsi Nasonexia? Onko se hyvä? Mikä muu sumute olisi hyvä? Huomenna tulee kuluneeksi 2 vuorokautta Nasonexin aloituksesta, mutta vielä ei nenä ole täysin auki. Onko syytä huoleen?

Ainut asia, mikä korva- ja kurkkulääkärille tuli mieleen, oli home- ja sieni-itiöt. Että ne yhdessä lievän koira-allergian kanssa on aiheuttanut tämän tukkoisuuden. Ehkä onkin, mutta millä tämän saa pois? En tahdo enää kestää tätä oloa. En mitenkään voi uskoa, että koira-allergia (ainakaan yksistään) aiheuttaa näin mittavan tukkoisuuden. En ole muutenkaan kuullut enkä lukenut mistään, että nenän tukkoisuus olisi minkäänlaisen allergian oire ylipäätään. Lääkäri sanoi, että koirasta luopumista tulisi miettiä siinä vaiheessa, jos tulee alahengitystieoireita.

Mitä mieltä olet tämän kertomuksen perusteella? Mitä ihmettä tämä voi olla? Osaatko suositella jotain lääkettä? Kiitos etukäteen!

Vastaus

Oireet sopivat ei-allergiseen, eosinofiiliseen yliherkkyysnuhaan. Sen taustalla on allergiataipumus (atopia). Kun polyyppejä tai muuta tukkeutumisen syytä ei ole todettu, hoito nenäkortisonilla (mm. Nasonex) auttaa yleensä hyvin. Lääkkeen teho tulee esiin 3-4 viikon kuluessa hoidon alusta. Jos hoito auttaa, kuten uskon, kortisonia tulisi käyttää kuukausia. Vaiva helpottunee keväällä, kun ilmat lämpiävät. Silloin tietysti koivu alkaa kukkia, ja oirekausi kestää kutakuinkin juhannukseen saakka. Mikäli kortisonisuihkeet eivät kuukaudessa auta, on syytä käydä uudelleen lääkärissä. Pitkäaikaisestaan nenäkortisonin käytöstä ei ole haittaa.


13.10.2015

 

« Takaisin